Už koncem roku 2015 avizovala primátorka Adriana Krnáčová, že hodlá zadat v IPR audit kvůli čerpání prostředků na pořizování metropolitního a strategického plánu. Kontroly v této městské firmě, která hospodaří s rozpočtem kolem 300 milionů korun, se uskutečnily během března a dubna, nyní vyšly najevo první výsledky.

Podle mluvčího IPR Adama Švejdy audit neprokázal pochybení v klíčových oblastech metropolitního a strategického plánu. Problémy se ale ukázaly jinde. Podle auditorů mohly být některé zakázky v oblasti IT zadány na míru vítězi.

IPR na výtky v pondělí okamžitě zareagoval odvoláním šéfa Oddělení informačních technologií Jakuba Tůmy, odmítá však přímou zodpovědnost. Většina pochybení při zadávání veřejných zakázek v oblasti IT se totiž měla stát ještě v době, než vznikl IPR transformací z Útvaru rozvoje města.

„Na uvolněné místo šéfa IT vypisujeme výběrové řízení. Abychom předešli případným dalším pochybením v oblasti veřejných zakázek, rozhodli jsme se rovněž vypsat výběrové řízení na pozici interního auditora," prohlásil Adam Švejda.

Ostrá kritika

Primátorka Krnáčová ale považuje výsledky auditu jako velmi závažné a nešetří ostrou kritikou ani vůči současnému vedení institutu.

„Audit odhalil zásadní nesrovnalosti při zadávání veřejných zakázek, hospodaření s majetkem, ale i nekompetentnost na vedoucích pozicích. Pokud taková organizace, jako je IPR, nemá dlouhodobě obsazenou pozici interního auditora, mělo by ji město o to důkladněji kontrolovat," sdělila Adriana Krnáčová.

Proto se chce v nejbližší době sejít s ředitelem institutu Petrem Hlaváčkem, od kterého bude žádat vysvětlení. „Výsledky auditu jsou natolik závažné, že další kroky budou velmi razantní," dodala primátorka.

Čtěte také: IPR: metro D musí vést na náměstí Republiky, Žižkovu stačí tramvaje