Chcete se spolu se synem či vnukem pokochat pohledem na superluxusní auta? Pak vyražte do ulic hlavního města. Nebo pár kilometrů na západ od metropole na okresní silnice kolem Černošic. Tam na vozy, které v řadě koutů republiky znají maximálně z televizního pořadu Top Gear, narazíte při troše štěstí v provozu.

Tunel Blanka.
Automatika hlídá řidiče, kteří si neohlídali rychlost

Vozů značky Aston Martin je v Praze 79

Deník zanalyzoval, kde podle centrálního registru vozidel jezdí nejvíc luxusních aut. A žebříčkům u téměř všech vybraných značek dominuje Praha. Kupříkladu vozů Aston Martin, v nichž se ve filmech prohání James Bond, je v metropoli 79, což je víc než polovina všech exemplářů v Česku.

Podobné je to i u značky Maserati, v jejímž modelu Quattroporte jezdili hrdinové francouzského snímku Nedotknutelní. V zemi bylo na začátku roku registrováno 503 těchto italských vozů, z toho opět víc než polovina v hlavním městě.

Superbohatá Praha 

To, že většina luxusních vozů je registrována právě v Praze, je vcelku logické. „Praha patří mezi vůbec nejbohatší města v Evropě. V HDP na hlavu i příjmech se ve srovnání se zbytkem republiky pohybuje na výrazně vyšších úrovních. Výsledkem je samozřejmě i vyšší koncentrace luxusu," říká Miroslav Novák, ekonom ze společnosti Akcenta.

Za vysokými pražskými čísly jsou i auta registrovaná na firmy, které mívají sice často sídlo v metropoli, ale jejich majitelé a manažeři ve skutečnosti bouráky s „áčkem" na státní poznávací značce prohánějí jinde po republice.

„Z našich zkušeností vyplývá, že podíl zákazníků je ve skutečnosti 30 procent Praha a 70 procent mimo hlavní město," poznamenává Jan Hudeček ze společnosti Scuderia Praha, která prodává mimo jiné zmíněné vozy Maserati. Ty si podle něj pořizují nejen superbohatí, ale i právníci, lékaři, architekti či velké firmy.

Okres na západě 

Po Praze se nejvíc luxusních vozů prohání i na Brněnsku a Ostravsku. Ze statistiky ale vyčnívají i o poznání menší Černošice. V nich je totiž registr vozidel pro bývalý okres Praha-západ, kde si domy postavila řada bohatých lidí, kteří nechtěli žít přímo v metropoli. Na okreskách na západ od metropole tak můžete potkat třeba pět zmíněných Aston Martinů což je třetí největší počet po Praze a Brně.

Luxusní auta v Praze. Infografika. Zdroj: Redakce