Sám byl jedním z dobráků, kteří před zhruba 45 lety vstoupili k požárníkům z povolání. Celkem podle Hájka vzešlo z radotínského sboru několik desítek profesionálů.

Někteří z nich jsou stále i dobrovolnými hasiči. Ve výjezdové jednotce Radotínských jich je šest. „Hasičinu" nosí opravdu hluboko v srdci, protože pár z nich se účastní i velice náročného požárního sportu, který je pojmenován zkratkou T.F.A. V něm jde o to, že účastníci běhají a zdolávají překážky v plné polní se vší výstrojí.

Ke gruntování patří buřtguláš

Zatímco tedy někteří dobráci sedí na pomyslných svou hasičských židlích, když patří k profesionálům a dobrovolníkům, stodola z 19. století, kdy dříve byli všichni požárníci, patří už jen SDH Radotín. Profesionální sbor má hasičárnu novou. A o novotě sní i dobrovolní hasiči.

„Naše stávající stanice je téměř v rozkladu. Byl se na ní už i podívat pražský radní pro bezpečnost Libor Hadrava, který podpořil záměr, aby zde vznikla nová stanice," říká Hájek. Dřívější stodola by měla být stržena a nahrazena novými budovami, ve kterých bude sídlit úřad městské části, městská policie a hasiči. Dobráci se přesunou o několik metrů dál, kde by měl jejich nový domov nahradit dřevěné domy postavené za války.

„Pár let potrvá, než bude vše postaveno, ale už se moc těšíme. Údržba je náročná, hlavně když vám padá barák na hlavu," vysvětluje starosta Hájek. Kvůli údržbě se sbor schází jednou za měsíc v neděli, kdy už tradičně vaří velitel výjezdové jednotky velký hrnec buřtguláše či jiného „mužského" jídla. Kromě společného oběda však už od rána zlepšují hasiči stav své budovy a techniky.

Americká sanitka 'dodžka'

Co se týče vozidel, tak mají radotínští dobráci zkušenost s mnoha historickými vozy. Kromě nejstaršího vozu Klockner, jenž byl vyroben ve 40. letech minulého století, byla v garáži zaparkována i americká sanitka, jíž se často říká „dodžka". Přesto že ne možná podle názvu, jistě jí zná mnoho televizních diváku. Jde totiž o auto, se kterým se jezdí v seriálu MASH. Jednomu členovi sboru se auto natolik zalíbilo, že ho zrenovoval včetně původního laku a nápisů. Nakonec ho i sám odkoupil.

S auty mají hasiči spojeny i zábavné vzpomínky. „Nás řidič přejížděl s Tatrou 138 řeku, která se tehdy ještě dala brodit. Za chvíli za námi přišel a mokrý od pasu dolu. ‚Kde si nechal auto?' ptali jsme se. ‚Ale, chcíplo mi to uprostřed řeky,' odpověděl," vzpomíná Hájek. Hasičovi se nechtělo tenkrát zdlouhavě řeku objíždět, a protože už předtím několikrát vodní tok bez problémů s vozidlem přebrodil, rozhodl se pro tuto zkratku.

„Jenomže jak měl prázdnou Tatru a jel rychle, tak mu šla voda přes kapotu a duc. Motor nasál vodu a okamžitě kýchnul," popisuje Hájek. Těžké vozidlo vytahovali z řeky pomocí lana. Na břehu pak museli vyfoukat vodu. Až pak auto znovu naskočilo a mohlo se jet dál.

'Pomsta' za minulost

I starostu Hájka otestovala hasičské auto. „Měli jsme Škodu 706, velké auto, bez posilovače řízení. Když jsem se chtěl na dvoře otočit, musel jsem zahvízdat, aby mi šel někdo pomoci s volantem," směje se. Dalo by se říci, že za minulost se nyní hasiči mstí. Když se jim podaří sehnat vrak auta, bez milosti ho rozřezají. Cvičí si na něm totiž postup při vystříhávání osoby z auta. Na rozdíl od hasičů z povolání se však toho podle Hájka hasiči na vracích tolik nenaučí.

„Profesionální sbor si pozvou do Boleslavi, kde jim dají k dispozici úplně nová auta. Hasiči je rozřežou, aby věděli, s čím se pak při zásahu mohou setkat. Vozy mají totiž zase o něco novější technologie, jsou pevnější, tudíž se zkoumá, kde se dá udělat díra a podobně. Ale srdce z toho pláče," říká Hájek a dodává, že rozřezávání vraků je spíš chápané jako cvičení, neboť podobné situace většinou jako dobráci neřeší.

Přesto však dobráci z Radotína mají ve své historii výjezd, který snad žádný z jiných sborů asi neřešil. „Událost se odehrála už celkem dávno, asi v šedesátých letech. Radotínští hasiči v čele se svým tehdejším předsedou Sladkým vyjeli k požáru lesa. Někdo jim nahlásil, že vidí zář nad lesem. Když přijeli na místo, tak se dozvěděli, že je to velice ojedinělá polární zář," vypráví s úsměvem Hájek.

O děti se přetahují se sporty

Na vyprávění navazuje starosta dobrovolných hasičů z Radotína vážnějším tématem. „Máme asi pětašedesát členů sboru, ale chybí nám střední generace. Jsou tu buď mladí kluci do třiceti let nebo lidé přes padesát let," smutní starosta. Problém je i s vedoucími dětí. Hájek se domnívá, že nikdo na to nemá příliš času a je to práce nehonorovaná, tak lidi také moc neláká.

Zároveň mají hasiči v Radotíně konkurenci, co se týče programu pro děti. Praha 16 má velkou sportovní nabídku a drobotina dává často přednost netypickým sportům jako je kupříkladu lakros. I tak děti ví, že mají hasiče v okolí.

SHD Radotín se totiž podílí na kulturních akcích, které pořádá městská část. „Při dětském dni budeme mít svůj stan, kdy budeme předvádět, co u nás ve sboru dělají děti a ukážeme techniku, kterou disponujeme," přibližuje blížící se akci Hájek a dodává, že třeba ještě dělají jako hasiči dozor při radotínské neckyádě.

Vlastní akce, jak jsou třeba v jiných obcích bály, však neorganizují. Není o to už prý zájem a chybí peníze. Přesto už se Radotínští těší na příští rok: sbor oslaví 130 let své existence.