Další obyvatelka si zase zastupitelstvu patnácté městské části stěžovala, že proti hluku z hřiště nepomáhá ani zavřít okna.

Předseda finančního výboru Martin Omáčka (ANO 2011), který se problémem zabývá, prozrazuje, že stížností na hluk jsou desítky. „I kdyby se to týkalo jen několika jednotlivců, je třeba se s tímto problémem vypořádat," uvedl zastupitel.

Věc si žádá řešení i proto, že dochází k překročení hlukového limitu, což potvrdilo i měření. Naměřený hluk byl podle Omáčky vyšší, než když se zdvojnásobí provoz na silnici.

O šlendriánu někdo věděl

Stavba má však ještě jeden problém, který je vodou na mlýn stěžovatelů. V lednu letošního roku zastupitelstvo zjistilo, že stavba není dosud zkolaudována. Jde vlastně o jakýsi pohrobek z roku 2009, kdy byla odsouhlasena rekonstrukce hřiště, které patří pod Základní školu Křimická.

„V dalších obdobích, kdy byla možnost hřiště zkolaudovat, se tato doba propásla," sdělil Omáčka. Přestože rekonstrukci hřiště odsouhlasilo ještě předminulé vedení, má podle zastupitele na současné situaci podíl i vedení minulé. To se však takovému sdělení brání.

„Stavba je zkolaudovaná. Jenom se nám nepodařilo dohledat veškeré dokumenty, které k tomu patří," míní Lucie Prinzová (ODS), která bývala v minulém funkčním období zástupkyní starosty a hokejbalovou arénou se zabývala. „Když jsem si nechávala zpracovávat studii o zastřešení, vycházela jsem 
z informací, které jsem měla 
k dispozici, podle nich je tam všechno legální," doplnila zastupitelka.

S tím, že by však bylo vše legální, Omáčka nesouhlasí. Někdo z předchozí vládnoucí koalice prý musel o tomto šlendriánu vědět. „Jestliže někdo zadal v roce 2014 firmě T.L.S žádost o zkolaudování tohoto hřiště, musel mít povědomí o tom, že to nebylo zkolaudované," domnívá se Omáčka.

Nové místo už je vytipováno

Schválení stavby by snad mělo proběhnout v blízké době, případně jen na dobu dočasnou. A to právě s ohledem na hluk. Radnice bere na vědomí, že kolaudace, byť omezená, příliš nespokojené obyvatele nepotěší, a proto s nimi chce ještě diskutovat. Má jít o určitý mezikrok.

Světlem na konci tunelu pro lidi potýkající se s ruchem hokejbalu má být jeho přesun. „Měl by se uskutečnit do jednoho a půl roku," potvrdil Omáčka, který už o přemístění jednal i s vedením hokejbalového klubu, jenž zde hraje.

Hokejbalové sportoviště by mělo vzniknout na novém místě. Několik lokací už je vytipovaných, přesnou polohu však nechce Omáčka zatím prozradit. „Mělo by jít o místo, které je součástí sportovního areálu nebo má odstup od budov, kde bydlí lidé," naznačil.

Kompromis už není možný

Myšlenka přestěhování se líbí i opozici. „Pokud povede nalézt lepší místo na umístění tohoto hřiště a zajistit pro to financování, myslím si, že je to dobrá myšlenka," uvedl předchozí starosta Pavel Klega (ODS). Předchozí vedení mělo i vlastní plán, jak se hlukem z areálu vypořádat: chtělo ho zastřešit.

Inspirací měla být podobná stavba, která stojí v Plzni, u které podle Lucie Prinzové stálo zastřešení asi dvanáct milionů korun. Což je suma na poměry rozpočtu Prahy 15 dost vysoká. Výsledkem mělo být levnější řešení. Tím měla být lehká kovová konstrukce 
s plastovým sklem, jež by neomezila přístup světla, ale aby zároveň hala nezářila do noci. „Konstrukce by vyšla řádově o dvě třetiny levněji," tvrdí zastupitelka.

Předseda finančního výboru Martin Omáčka však vnímá zbudování nového hřiště jako levnější řešení. Zatím jen odhadem by měla nová plocha na hokejbal stát okolo 1,5 milionu korun.

Ke stěhování nahrává ještě jeden fakt. Během čtyř let, kdy bylo upozorňováno na problém, se mezi obyvateli poblíž sportoviště a hráči napjaly vztahy do té míry, že už podle Omáčky není možné kompromisu.