„Důvodem bylo porušení dvou bodů koaliční dohody. Konkrétně při nepodpoření rozpočtu i přes fakt, že proběhlo dohodovací a smírčí jednání, na němž byl hledán kompromis," uvedla Černá. Druhým bodem byla údajně lživá kritika.

Kompetence prozatím přešly na starostu Maruštíka 

Boublík měl na modřanské radnici v kompetenci školství, sociální věci a sport, Rázková územní rozvoj a evropské fondy. Kompetence obou přešly prozatím na starostu Milana Maruštíka (ANO). Oba ale v radě dál zůstávají.

„Nemohl jsem jako radní pro školství hlasovat pro rozpočet, kde se skokově výdaje na školství snižují o 30 procent. Existují vážná rizika, že bude provoz škol ohrožen," řekl Boublík. Přijatelný by byl podle něj pokles poloviční. Změna se podle něj nyní rozhoduje o dalším fungování koalice.

Spory vyvrholily neschválením rozpočtu 

Znovu bude podle místostarosty Jana Marhoula (ČSSD), který je za finance městské části zodpovědný, rozpočet předložený na příštím jednání zastupitelstva. Zákon o Hlavním městě Praze podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana městským částem neukládá, do kdy mají rozpočet schválit. Čtvrť tak hospodaří dál v rozpočtovém provizoriu s měsíčními výdaji na úrovni jedné dvanáctiny loňského rozpočtu.

Neschválením rozpočtu vyvrcholily několik měsíců trvající koaliční spory. Volby vyhrálo na podzim 2014 hnutí ANO, spojilo se s ČSSD a Změnou, společně měli 20 z 32 hlasů. V koaliční smlouvě bylo dohodnuto, že první polovinu volebního období bude starostkou Rázková, pak vedení převezme ANO. Loni v listopadu ji proto nahradil Maruštík.

Podpořili usnesení opozice

Proti sobě hlasovali koaliční partneři nejen kvůli rozpočtu. V tajném hlasování odmítla většina 21 zastupitelů odvolat radního Ivana Jurku, který v listopadu nastoupil za Změnu, z níž ale odešel. Ta ho chtěla nahradit svým kandidátem.

Podpořili také usnesení opozice, v němž ukládají prověřit, jestli při vydání knihy Prahou 12 křížem krážem placené radnicí nedošlo k porušení zákona.
Rada městské části je devítičlenná, všichni radní jsou městskou částí placení. ANO má čtyři radní, ČSSD a Změna mají po dvou. Jurka je nezařazený.