Podle Štylera jsou negativa spojená s provozem heren vyšší než jejich finanční přínos. Dosud městská část dostávala do rozpočtu zhruba deset milionů korun. Do letošní revize magistrátní vyhlášky o hazardu měla jednotlivé čtvrti aktualizovat seznamy adres, kde budou herny povolené. Praha 11 chtěla z původních 16 zachovat jen deset heren.

Proti snížení počtu se postavili provozovatelé, kteří jednali se starostou. „Po dopisech, návštěvách a poté, co magistrát náš návrh na omezení neakceptoval, tak se také přikláním k nulové variantě," řekl novinářům místostarosta Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11), který má v městské radě na starosti finance.

Jen dvě kasina

Pokud se magistrát rozhodne rozdělovat výnosy z hazardu městským částem podle počtu obyvatel, měla by v Praze 11 zůstat jen dvě kasina. „Tyto podniky navštěvuje klientela, která nemá zapotřebí tam odevzdávat měsíční výplatu a potom vykrádat auta," vysvětlil Štyler.

Magistrátní zastupitelé měli novelu vyhlášky o hazardu schvalovat na červnovém zasedání, po šestihodinové diskusi ale její projednávání přerušili. Návrh počítal s tím, že zmizí asi třetina z nynějších 313 heren.

Novela vzniká na základě žádostí městských částí. Některé se totiž vloni rozhodly pro nulovou toleranci, tedy úplný zákaz hazardu. Už dřív herny zcela zakázala například Praha 2, 6 nebo 12. Pražská koalice se v koaliční smlouvě zavázala k zavedení plošné regulace.

Čtěte také: Plošná hazardní prohibice: má nová vyhláška v září šanci?