„Prvotní impuls přišel od občanů, kteří se na radnici Prahy 4 obraceli se svými negativními zkušenostmi s volně pobíhajícími psy," uvedla zastupitelka, která je rovněž majitelkou psa, a dodala: „Ať už se jednalo o napadání psů mezi sebou, nebo obavy rodičů, kteří volně pobíhající psy vnímají jako hrozbu pro své malé děti v parcích.

S iniciativou regulace volného pohybu psů tak Praha 4 přichází jako s jistou formou prevence těchto, někdy až tragických, případů."

Návrh nové vyhlášky již našel podporu v radě čtvrté městské části a zástupci Prahy 4 legislativní podnět zaslali na magistrát. Podle Michkové se k této iniciativně souhlasně vyjádřila i většina z 57 městských částí.

„Vítáme iniciativu Prahy 4 a návrh podporujeme," uvedl Jan Charvát, mluvčí Prahy 10, která je v počtu nejvíce zaevidovaných psů v jednotlivých městských částech na třetím místě.

Nejvíce psů žije v Praze 4. Stejné stanovisko zaujímá i radnice Prahy 19, která se řadí k městským částem s nejmenším počtem evidovaných psů.

Magistrát se však k návrhu nové vyhlášky staví negativně. Podle něj volný pohyb psů v parcích upravuje vyhláška o ochraně veřejné zeleně a úklid psích exkrementů reguluje vyhláška o čistotě.

„Majitel odpovídá za svého psa. Je tedy primárně na majiteli posoudit, zda-li je pes schopen způsobit škodu či porušit jiné povinnosti spojené s vlastnictvím psa," uvedl pražský radní pro oblast legislativy Lukáš Manhart, který včera právě o návrhu Prahy 4 s Michkovou jednal.

„Zavázat všechny majitele k povinnosti vodit jejich psy na vodítku se jeví jako nepřiměřené vůči velkému množství pejskařů, jejichž pes nikdy žádnou škodu nezpůsobil," dodal s tím, že zatím neobdržel příslušné usnesení Rady Prahy 4, ani jediné oficiální stanovisko městské části, která iniciativu Michkové podporuje, v podobě usnesení rady či zastupitelstva městské části.

„Máme na věc poněkud rozdílný pohled, nicméně shodli jsme se, že poptávka po řešení tohoto problému určitě existuje a budeme ještě dále jednat," uvedla po schůzce zastupitelka. Podle návrhu vyhlášky by každá městská část určila místa, kde by mohli majitelé pouštět své psy z vodítek.

Praha 4 řeší regulaci volného pohybu psů již delší dobu, na svém území doposud vymezila 13 ploch o rozloze 164 000 metrů čtverečních.

Psi v metropoli

- V Praze je v současné době zaregistrováno více než 88 tisíc psů.

- Nejvíce jich žije v Praze 4 (přes 8 tisíc), Praze 6 (přes 7 tisíc) a v Praze 10 (okolo 7 tisíc).

- Nejméně jich má v evidenci Praha 19, 22 a 16 (okolo sedmi set).

Zdroj: MHMP