Slunce se odráží o křišťálově čistou hladinu. Sem tam ji rozvlní plavecká tempa. Takové letní idylky by chtělo dosáhnout hlavní město nejlépe v příštím roce. „Chceme, aby v přírodních koupalištích jako je Džbán a Hostivařská přehrada, ale i v rybnících, byla tak dobrá kvalita vody, aby to lákalo lidi ke koupání," říká pražská radní pro životní prostředí Jana Plamínková. Vodních ploch, v nichž by se lidé mohli zchladit při parných dnech, je v metropoli několik desítek.

PRAHA 4 buduje první retenční nádrž v ZŠ Jílovská
Pražský boj proti suchu: Pomohou nové rybníky a nádrže

Výzkumníci mají navrhnout řešení problému

Letos si podle ní nechá magistrát vypracovat analýzu všech míst, kde by se lidé mohli bez obav koupat. Výsledek průzkumu má určit, s jakým znečištěním se jednotlivé vodní plochy potýkají. A odkud tam špína přitéká. Následně mají výzkumníci vodohospodářského ústavu navrhnout řešení problémů.

V příštím roce by se pak už mohlo pracovat na nápravě. Zvlášť na místech, kde už je příčina znečištění známa už nyní. Jde třeba o vodní přehradu v Hostivaři, do níž přitéká voda z čistírny odpadních vod v Praze-Újezdě.

Skončí hostivařské trápení se sinicemi? 

„Na čistírně bude třeba udělat jednotku, která z vody odstraní fosfor," uvádí Plamínková. Takzvaná eutrofizovaná voda, které má opatření zamezit v přítoku, obsahuje vysoké množství živin, zejména fosfor a dusík, což přispívá právě k tomu, že se ve vodě daří sinicím.

Tyto bakterie mohou způsobit kožní vyrážku a při napití žaludeční potíže. A právě se sinicemi se v loňském roce potýkala Hostivařská přehrada. Stejně tak rybník Šeberák. Kromě možných zdravotních problémů se totiž znečištěná voda projeví svou brčálovou barvou.

Biologický rybník v Horních Počernicích.
KRÁTCE: Biologický rybník se dočká obnovy

Čtyřka hodlá zprovoznit koupaliště Lhotka 

Na kolik by měla vyjít opatření v újezdské čističce, která zabrání znečištění vodní nádrži Hostivař, zatím není jasné. Plamínková zároveň podotýká, že na některých opatřeních se bude muset Praha dohodnout se Středočeským krajem, protože třeba část povodí Hostivařské přehrady začíná právě v sousedním kraji.

V loňském roce bylo Pražanům k dispozici šest přírodních koupališť. Za několik let by se jejich počet měl rozšířit. Praha 4 hodlá znovu zprovoznit koupaliště Lhotka, na Velké Ohradě u Kyjského rybníka se pak plánují biotopy. Jde o přírodní koupaliště, které je čištěno vodními rostlinami.

Bruslení na Kyjském rybníku.
KRÁTCE: Kyjský rybník se stal rájem bruslařů