V posledních průzkumech koalice Lidovci a Starostové nepřesáhla desetiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny a někteří představitelé KDU-ČSL se v posledních dnech vyslovili pro jiný formát spolupráce, který by vyšší volební práh odstranil.

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (vpravo) a 1. místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka.
Průzkum posílá lidovce se Starosty do sněmovny, blízko jsou i Piráti

Předsedové KDU-ČSL a STAN Pavel Bělobrádek a Petr Gazdík v uplynulých dnech několikrát zdůrazňovali, že nepřeceňují předvolební průzkumy. Upozorňovali na situaci z roku 2013, kdy tři měsíce před volbami nedávaly průzkumy šanci na vstup do Sněmovny hnutí ANO, které skončilo druhé, ani lidovcům, kteří získali 6,7 procenta.

V průzkumech zveřejněných od počátku července se koalice Lidovci a Starostové pohybovala mezi 7,5 a devíti procenty. Podle volebního zákona přitom koalice dvou stran musí pro vstup do Sněmovny získat nejméně deset procent hlasů. Pro jednu stranu je volební práh pětiprocentní. Pokud by jedna strana přizvala na své kandidátky zástupce jiného uskupení, jak spolupracuje například ODS se Stranou soukromníků nebo v minulosti spolupracovala TOP 09 se STAN, rovněž stačí překonat pouze pětiprocentní práh.

Ilustrační foto
Česko zaostává za Západem, růst HDP k dotažení nestačí

Někteří lidovečtí představitelé s ohledem na současné průzkumy a na zvýšenou volební klauzuli pro koalice proto navrhovali, aby spolupráce se Starosty měla jiný formát. Senátor Jiří Carbol na počátku července uvedl, že upřednostňuje model připsání zástupců Starostů na kandidátní listinu KDU-ČSL.

Zdroj: Youtube

Místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík v minulosti řekl, že se setkal s názory řady lidí, kteří považují desetiprocentní hranici za zbytečné riziko a nechápou, proč ho Lidovci a Starostové podstupují. Podle něj se někteří voliči bojí dát koalici hlas, protože se obávají, že by v případě jejího neúspěchu mohl propadnout.

Ilustrační foto.
Bar inicioval petici proti nekouření. Další chce zřídit kuřácký klub

Vznik volební koalice stvrdil na konci května lidovecký sjezd. Lidovci a Starostové od té doby představili několik společných krajských kandidátek a zveřejnili také svůj program pro oblasti hospodářství a školství. Zástupci KDU-ČSL, kteří by dali přednost jiné formě spolupráce, než je volební koalice, uvádějí, že by v takovém případě společný program i kandidátky zůstaly v už dohodnuté podobě.

Pokud by se KDU-ČSL rozhodla od koalice se STAN ustoupit, nemusela by kvůli tomu svolávat nový sjezd. Rozhodnout může i vedení strany. Definitivně jasno o podobě spolupráce Lidovců a Starostů musí být do poloviny srpna, kdy strany musí oficiálně podat své kandidátky pro říjnové volby.