Další přibližně čtvrtina uvedla odpověď nevím, což naznačuje celkově menší povědomí veřejnosti o tom, co mají samosprávy pražských obvodů na starosti a jaké mají pravomoci. Jen o něco lépe hodnotili lidé služby „jejich“ radnice ty v průměru získaly kolem 40 % kladných hodnocení. Praha 7, jako nejúspěšnější v této kategorii, dosáhla na necelou polovinu „plusových bodů“.

 Jan Čižinský.
Nejpopulárnější starostové jsou na sedmičce a šestce. Ti z okraje města propadli

Praha 6 je chválena za životní prostředí

Starostové deseti obvodů, ve kterých jsme průzkum uskutečnili, komentují rozpačité hodnocení radnic různorodě. V jejich zdůvodněních figuruje nízká důvěra v politiku obecně, záměna celoměstské a obvodní působnosti a také údajná vágnost dotazů v průzkumu. Někteří lídři pražských radnic využili anketu k pochvale vlastních výsledků. Účastníci průzkumu se vyjadřovali i k dalším oblastem veřejného života a uváděli největší pozitiva i problémy svých městských částí.

Například Praha 6 dostala velmi dobré hodnocení v „kvalitě životního prostředí“. A starosta Ondřej Kolář k tomu poznamenal: „Praha 6 nabízí mnoho udržovaných parků, zeleně a dalších rekreačních oblastí jako je Ladronka nebo obora Hvězda. Zavádíme také květinové louky nebo výsadbu stromů, například na dopravně vytížené Patočkově ulici.“ Starostu Prahy 1 Oldřicha Lomeckého zase potěšilo „vítězství“ jeho městské části v „dostupnosti kulturního vyžití“. Podle Lomeckého je jednička premiant zejména v kulturní nabídce pro starší občany. „Pořádáme seniorské výlety, koncerty, plesy, taneční pro seniory, atd. Zavedli jsme i akce pro ženy a muže středního věku, které mají společenskou i vzdělávací náplň,“ vysvětluje starosta.

Panorama Prahy. Ilustrační foto.
Průzkum: Praha je v atraktivitě světových metropolí v polovině

Největším problémem je doprava a parkování

Pražany podle průzkumu nejvíc trápí přetížená doprava a problémy s parkováním. Za největší pozitivum označili obyvatelé většiny obvodů „dostatek parků a zeleně“.Směrem od centra logicky většinou klesá spokojenost s kulturní nabídkou a naopak stoupá s „dostupností sportovního vyžití“ i s „kvalitou životního prostředí“. Třeba představitele Prahy 7 poněkud překvapil výborný výsledek „ve sportu“ a naopak horší hodnocení kulturní nabídky a životního prostředí.

„Zdá se to paradoxní. Holešovice a okolí nabízejí v kulturní oblasti podle mě dost tradiční kino, galerie i divadla, studentské kavárny. Dost toho tady v té oblasti vzniká, dost se toho děje. A podobné je to s parky. Lidé si možná nespojují Stromovku s městskou částí,“ komentuje výsledky mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Dejvice.
Průzkum: Žižkov trápí kriminalita, Dejvice cena vody

Jak starostové komentovali výsledek průzkumu. Infografika.Zdroj: Redakce