Na Letné nyní na účastníky akce čeká hudební festival se třemi stagemi a tradičním JarmaQem, kde se lidé budou moci nejenom najíst či napít, ale například se i nechat otestovat na virus HIV. Po 22.00 se účastníci přesunou do holešovické Chemistry Gallery.

Hudební program na Letné 

Travesti show, české i zahraniční DJs nebo stánky neziskových organizací – to všechno nabízí pokračování festivalu Prague Pride na Letné v Praze, jehož průvod dnes prošel Prahou. Účastníci se mohou například nechat oddat, symbolický svazek ale vydrží pouze 24 hodin. Večer se návštěvníci přesunou do holešovické Chemistry Gallery.

Ve 14.00 zahájil na Letné hudební program italský DJ Chris Nine, kterého o hodinu později vystřídala česká hudebnice Kao Oui. Vystoupila i travesti skupina Crazy Goddes. Nechyběla ani akustická rock'n'rollová skupina Fellas, která v roce 2011 získala s albem Robbery Blues cenu Akademie populární hudby za Objev roku a letos připravuje své druhé album Scarecrow.

Organizace Amnesty International ve svém stánku promítala krátké filmy s LGBT tématikou. Pro návštěvníky byly připraveny stánky s jídlem a s pitím, lidé si mohli také vyrobit placky, nechat se na 24 hodin oddat, nebo se zdarma nechat otestovat na virus HIV.

Průvod bez incidentů 

Podle policie se celý pochod obešel bez incidentů. Cestou proti akci protestovalo pokřikováním, transparenty či rozdáváním letáků pouze několik jednotlivců.

Roztančený průvod na podporu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) vyšel ve 13.00 z Václavského náměstí. V čele průvodu jel Omar Sharif junior, vnuk slavného egyptského herce téhož jména.

Během arabského jara v roce 2012 se jako první veřejně známá osobnost arabského světa přihlásil ke své homosexuální orientaci, a musel proto kvůli své bezpečnosti opustit rodný Egypt.

Průběh průvodu 

Účastníci akce prošli ulicemi Na Příkopě a Revoluční na Dvořákovo nábřeží, kde minutou ticha a vypuštěním 49 černých balonů uctili stejný počet obětí červnové střelby v gay klubu v americkém Orlandu. Odtud průvod zamířil přes Čechův most do svého cíle na Letné.

Účastníci se na průvod vybavili duhovými vlajkami, havajskými věnci a dalšími doplňky. Někteří dorazili v extravagantních kostýmech. Součástí průvodu byla také desítka alegorických vozů, ze kterých hrála taneční hudba. Průvod přilákal pozornost i kolemjdoucích, zejména turistů, kteří se s pochodujícími lidmi fotili.

„Letošní ročník festivalu Prague Pride přinesl téměř 130 akcí, většina z nich už od pondělí proběhla, dnešním dnem ještě rozhodně nekončí, v neděli plánujeme například Pride piknik na Střeleckém ostrově," sdělila mluvčí festivalu Bohdana Rambousková.

Čtěte také: Tisíce lidí se vydaly v průvodu na podporu sexuálních menšin