Přes jednu miliardu korun z rozpočtu věnovaného na městskou infrastrukturu „spolkne“ stavba protipovodňových zábran na Zbraslavi.

„Na příští rok je v rozpočtu na tuto akci připraveno celkem 710 milionů korun. Kolem tří set milionů korun jsou nevyčerpané převody z letošního roku,“ vypočítal finální částku pro Deník Pavel Klega (ODS), primátorův náměstek, který má na starosti městskou infrastrukturu. Část z těchto peněz půjde také na údržbu protipovodňových uzávěrů Čertovky a v Libeňských přístavech.

V příštím roce bude městské infrastruktuře věnováno celkem 3,4 miliardy korun. „Samozřejmě, že bych uvítal, kdyby tato částka byla vyšší,“ komentoval částku Klega.

Na vodovody i zoo

Jedna z největších částek je věnovaná technické vybavenosti městských částí. „Jedná se většinou o dostavby vodovodů, kanalizačních sítí, kde chybí plyn, dodělává se i jeho napojení. Do technické vybavenosti patří také výstavba nových chodníků,“ dodal Klega.

Do infrastruktury zčásti spadají investice do trojské botanické zahrady. V následujícím roce se plánuje vybudování expozice výroby vína na vinici svaté Kláry. Další investicí bude regulace klimatu ve skleníku Fata Morgana.

Zkrátka nepřijde ani zoologická zahrada. V následujícím roce se počítá s výstavbou průchozích a moderních voliér pro dravce, sovy a další druhy ptáků. Nově bude vybudované chovatelské zázemí pro zebry, antilopy, pro ptáky a malé savce. Do roku 2010 má v zoologické zahradě vzniknout expozice vodních ptáků, kde budou vystavováni afričtí a jihoameričtí vodní ptáci.

Na jaké investice půjdou peníze?

Protipovodňové zábrany Zbraslav – 710 milionů korun
Hostivař, technická vybavenost – 25 milionů korun
Řeporyje, rekonstrukce chodníků – 4,5 milionu korun
Lipence, dostavba inženýrských sítí – 3,1 milionu korun
Botanická zahrada, expozice – 10,8 milionu korun
Botanická zahrada, návštěvnická vybavenost – 4 miliony korun
Zoologická zahrada, voliéry – 10 milionů korun
Zoologická zahrada, chovatelské zázemí – 14 milionů korun
Zoologická zahrada, hrošinec a sloninec – 40 milionů korun