V Česku ročně onemocní rakovinou plic zhruba 7600 lidí, případů přibývá, v roce 2030 by mělo být už 8750 nových onemocnění. První stadium rakoviny plic nemá téměř žádné příznaky – nemoc zjištěnou v prvním a druhém stadiu přežije 58 procent pacientů, ve čtvrtém stadiu jen 7,5 procenta.

Osvětová kampaň má podle výkonného ředitele Onkomajáku Tomáše Krubera upozornit na rizika a informovat o prevenci i možnostech léčby. „Cílem je vzbudit v lidech zájem o vlastní zdraví, a pokud jsou aktivní kuřáci, nebo často pobývají v zakouřených prostorech, zdůraznit jim nutnost preventivních prohlídek," řekl Kruber.

Spirometrie zdarma

Na modelu si návštěvníci mohou prohlédnout, jak vypadá zdravá plíce a jak plíce s nádorem. Plicního specialisty se mohou zeptat na vše o rakovině plic a zdarma si dát vyšetřit kapacitu plic při spirometrii. Výsledky jim okomentuje lékař.

Zdravé plíce navštíví 17. května Prostějov, 24. a 25. května Brno, v hlavním městě budou znovu 31. května, kdy model bude v Praze 8. V programu jsou i nemocnice ve Vsetíně či Žďáru nad Sázavou.

Zdravé plíce navazují na projekt Onkomajáku Střevotour, který je zaměřen na rakovinu střeva a konečníku. Celkem má Onkomaják letos naplánováno 65 zastávek, z toho 35 Zdravých plic a 30 Střevotour.

Čtěte také: Někteří půlmaratonci v Praze měli nemocné plíce