Základní škola v Praze 7 se vloni stala první veřejnou základní školou s jednotným oblečením a v tomto ohledu zatím zůstala i školou ojedinělou. V uniformách nastoupili do školy prvňáčci, od letošního školního roku usedají do školních lavic ve stejnokrojích děti z první a druhé třídy. Další školy se ale do zavedení stejnokrojů nehrnou. A v názoru na uniformy nejsou jednotní ani odborníci. Jedni tvrdí, že pomáhají stírat sociální rozdíly mezi dětmi, podle druhých to ale nefunguje.

„Školní uniformy jsou v Praze 7 spíše politikou pro zviditelnění místní ČSSD než systémovým prvkem pro stírání rozdílů mezi dětmi," tvrdí třeba zastupitel Mirovský (SZ). Stejnokroje považuje za zbytečné a drahé. „České školství je dlouhodobě podfinancované a utrácet prostředky na školních uniformách, když chybí prostředky na kvalitní školní pomůcky či kvalitní učitele, je ukázkou neschopnosti vedení vnímat reálné problémy školství," uvedl. Navíc připomněl, že projekt se už dříve setkal s kritikou rodičů. Někteří kvůli tomu dokonce přesunuli děti na jiné školy.

To ale vedení radnice odmítá. „Zavedení stejnokrojů, jejich vzhled i cena jsou výsledkem konsensu," řekl Vokuš. Na začátku prý byly různé nesrovnalosti, po dohodě všech stran je ale škola i většina rodičů a dětí s projektem spokojena. „Zavedení na druhý stupeň nebo na jiné základní školy ale zatím neplánujeme. Pro městskou část by to byla příliš velká finanční zátěž," dodal Vokuš. Radnice platí uniformy prvňáčkům, což ročně vyjde na zhruba 100.000 korun. V ostatních třídách hradí stejnokroje rodiče. Dva svetry, šest polokošil a jedna košile vyjde na 2000 korun.

V základní škole v Praze 7 nosí chlapci a dívky bílé polokošile a každé z dětí červený a modrý svetřík. Dívčí svetry jsou propínací, chlapecké s výstřihem do V. Kalhoty a sukně mohou děti nosit podle svého, doporučené jsou tmavší barvy.

Uniformy už v Česku dříve zavedly některé soukromé školy, například gymnázium Open Gate v Babicích u Prahy patřící miliardáři Petru Kellnerovi nebo pražská základní a střední škola Dino Schools.