Jakmile zmerčili přibližující se policisty, skočili do auta a snažili se zmizet směrem k ulici K Barrandovu. Když se auto s majáky na střeše pustilo za nimi, nerozpakovali se hnát ulicemi až 150kilometrovou rychlostí. Bez ohledu na ohrožení ostatních účastníků silničního provozu… A také bez ohledu na policisty, jejichž služební vůz se pronásledovaný šofér snažil svým autem blokovat – a dokonce vytlačovat z vozovky.

Když se audi uprchlíků podařilo předjet a zastavit, posádka najednou přestala mít naspěch. Zůstávala sedět uvnitř a k vystupování se neměla. Policisté ji museli vytáhnout silou, přičemž došlo i na zmiňovaný obušek a slzný sprej. „S použitím donucovacích prostředků," uvádí záznam o zákroku. Ten také potvrzuje, že uvnitř se skutečně našly masivní ozdoby z nablýskaného žlutého kovu. Padělky zlatých předmětů.

Podobní prodejci falešného zlata (v drtivé většině Rumuni snažící se hovořit německy) se s příchodem jara objevují v metropoli a v jejím okolí rok co rok. A – navzdory počasí – pražská policie hlásí, že jaro letos tyhle skupinky mají už několik týdnů. V masovějším měřítku požádají zlodějské nájezdy čtvrtým rokem, přičemž taktika je vždy podobná. Cizinci se ubytují někde v kempu, odkud po několik dnů vyjíždějí do okolí lovit důvěřivé řidiče. Někde u krajnice frekventované silnice odstaví auto, zpravidla jde mercedesy, audiny nebo passaty ne zrovna nejnovějších modelů, a předstírají problémy. Muži v oblecích a s kravatami často dělají, že nahlížejí do mapy, mávají na projíždějící řidiče; někdy dokonce téměř skáčou před auta jedoucí kolem. Pokud zastaví někdo ochotný pomoci, čeká ho vždy stejné pohádka: muži pracující jako manažeři v Německu zabloudili a došlo jim palivo, k jehož nákupu nemají naše peníze. Výjimečně se mohou objevit i jiné povídačky, finále je ale vždycky stejné: dotyční by potřebovali české koruny, za které mohou nabídnout šperky. Zde však platí, že není všechno zlato, co se třpytí! Naleštěné předměty vydávané za drahý kov jsou vyrobeny z mosazi nebo podobné slitiny – takže ten, kdo se nechá zlákat, spláče nad výdělkem.

Rada je podle policistů jednoduchá. Nezastavovat, byť by se cizinci tvářili jakkoli úpěnlivě, a zavolat na linku 158.