V metropoli je opět zájem o nové byty. Za první pololetí letošního roku prodali developeři v Praze celkem 1434 nových bytů, zatímco za celý „krizový rok“ 2009 to bylo celkem 1941 bytů, o rok dříve v době končícího boomu 3409 bytů.

Zdá se, že již byl překonán silný meziroční propad o 43 procent, který pražský trh zaznamenal vloni. I toto celkové číslo však skrývá výjimky: Například developerská společnost Finep takovýto propad nezaznamenala, naopak v uplynulém roce meziročně zvýšila prodej nových bytů o 23 procent.

Prodej běžných bytů dokonce zrychluje

Z analýzy společnosti Ekospol vyplývá, že prodej bytů zároveň zrychluje – zatímco v prvním čtvrtletí ubylo ze seznamů developerských projektů celkem 666 bytů, ve čtvrtletí druhém se jejich počet snížil o 768. Při udržení stávajícího tempa by tak letošní rok mohl být z hlediska prodeje dokonce srovnatelný s rokem 2008.

To potvrzuje i Lucie Nováková z marketingu společnosti Skanska Reality. „Náznaky oživení jsou patrné z vyhodnocení prodeje i ze zvýšeného zájmu klientů o nové bydlení. Skanska prodala v meziročním srovnání dokonce o 47 procent bytů a domů více,“ uvedla Nováková.

Za značným obnovením poptávky v letošním roce je podle generálního ředitele Ekospol Evžena Korce několik faktorů. „Předně – lidé se na vlastní kůži přesvědčili, že tolik skloňovaná hospodářská recese ve skutečnosti nebyla tak hrozná, jak se psalo. Nicméně právě díky ní některé nové byty výrazně zlevnily a staly se dostupnějšími. Lidé pochopili, že vhodnější doba pro koupi bytu přijde jen stěží,“ míní Korec.

„Stavební práce výrazně zlevnily proto, že podstatně poklesla poptávka po nich ze strany developerů i ostatních subjektů,“ míní Veronika Ježková ze společnosti Central Group. „Nižší náklady nyní umožňují developerům stavět levněji, a tedy prodávat za zajímavější ceny. Naše společnost je nyní například schopna nabídnout nový byt za cenu od 1,3 milionu korun,“ dodává Ježková.

Hotové versus připravované

Analýza i prodejní statistiky vyvracejí často citovaný mýtus o tom, že největší zájem je o byty dokončené a připravené k nastěhování. „Z naší zkušenosti dělíme klienty do dvou kategorií: na ty, kteří kupují tzv. startovací byty a na ty, kteří mají zájem o větší rodinné byty či domy,“ říká Vladimír Zuzák, obchodní ředitel společnosti Finep.

V případě startovacích bytů jde podle něj o mladé lidi, kteří si pořizují svůj první byt, vesměs 1+kk či 2+kk, a pro tyto klienty je cena nejdůležitějším kritériem.

Pro klienty, kteří kupují větší byty, již není primárním kritériem cena, ale velmi jim záleží také na kvalitě stavby, dispozicích bytu, použitých materiálech i občanské vybavenosti okolí. Nezaznamenáváme však žádné rozdíly v prodeji dokončených nemovitostí a teprve plánovaných,“ dodává Zuzák.
„Dlouhodobým trendem však je, že klienti projevují větší zájem o byty ve výstavbě než o byty dokončené. Tento jev ale podle našich sledování bezprostředně nesouvisí s ekonomickou krizí. Důvodů je několik: byty ve výstavbě prodává Central Group, ale i jiné společnosti za zaváděcí ceny,“ říká Ježková.

V nedokončených bytech mají také klienti daleko širší možnosti úprav podle svých individuálních požadavků. Navíc u nově zahajovaných projektů je nyní díky nižším nákladům na dodavatelské práce možné dosáhnout zajímavých koncových cen.

„Na druhé straně samozřejmě skupina zákazníků, kteří si raději koupí byt dokončený, ať už proto, že potřebují své bydlení řešit hned, nebo proto, že preferují koupi bytu, který fyzicky stojí a který si mohou osobně prohlédnout. Takoví klienti jsou ale v menšině a jejich podíl na celkové poptávce se v zásadě nemění,“ míní Veronika Ježková.

#nahled|https://g.denik.cz/63/1e/0208bytyopravaf_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/63/1e/0208bytyopravaf.jpg|Kolik se v Praze prodalo bytů#

Generální ředitel Ekospolu Evžen Korec říká: Přijde doba nedostatku menších a levnějších bytů


I přesto, že prodej bytů letos v prvním pololetí stoupl, další vývoj není jednoznačný. Na to, jaký budou mít na prodej vliv plánovaná úsporná opatření vlády, se Deník zeptal Evžena Korce, generálního ředitele společnosti Ekospol.
Prodej bytů v Praze se zvyšuje, statistiky jsou však za první pololetí. Nebudou mít podle vašeho názoru na prodej nepříznivý vliv chystaná úsporná opatření vlády, jako je snížení podpory stavebního spoření?
Dopady těchto kroků dle mého názoru nebudou mít velký vliv na aktuální poptávku, protože je třeba spořit několik let před plánovanou koupí. Vládní kroky v oblasti stavebního spoření tedy mohou omezit spíše budoucí poptávku v řádu asi 3-5 let.
Rovněž výhodnost hypoték by se měla snížit – ministr Kalousek navrhuje, aby se zrušilo jejich daňové zvýhodnění. Pokud k tomu dojde, připadala by v úvahu například nějaké podpora ze strany developera?
Podle mého názoru zájem o hypotéky neklesne. Dnes financuje nákup nemovitosti hypotékou až 90 procent klientů. Bude tomu tak i v budoucnu, protože moc jiných možností, jak získat peníze na koupi bytu, neexistuje. Málokdo si může dovolit kupovat byty za hotové. Jakoukoli podporu ze strany developera si popravdě řečeno nedovedu představit. Developer je investor jako každý jiný a zvlášť v dnešní době musí zohledňovat návratnost každé investované koruny. Na další mimořádné výdaje již v případě optimalizovaných projektů prostě není místo.

Stavební práce před časem kvůli nižší poptávce zlevnily. Jak dlouho podle vašeho očekávání tento stav potrvá, bude mít setrvačnost?

Máte pravdu, že s propadem poptávky po stavebních pracích výrazně klesly jejich ceny. Například podle statistiky ČSÚ o českém stavebnictví, vydané před dvěma týdny, došlo k meziročnímu poklesu počtu nově zahajovaných bytů téměř o polovinu.

Dnes existuje jen málo developerů, kteří jsou dostatečně silní a mají dostatek kapitálu na to, aby z vlastního financovali výstavbu svých projektů, stejně jako Ekospol. Naše společnost zahájila letos výstavbu dvou bytových projektů a výstavbu dalšího zahájíme ve druhém pololetí, protože pro nás je současná situace příznivá. Domnívám se, že relativně nízké ceny stavebních prací vydrží ještě minimálně do konce příštího roku a ani později nelze očekávat jejich výrazné zvýšení.

Jak odhadujete vývoj prodeje bytů v druhém pololetí 2010, respektive v dalším období?

Očekávám, že s blížícím se výrazným zvýšením DPH se bude poptávka po bytech zvyšovat – kupující se budou chtít vyhnout vyšší dani. To pochopitelně bude tlačit na růst cen nových bytů. Ceny bytů potáhne brzy vzhůru i jejich nedostatek, zejména u menších bytů jako 1+kk a 2+kk. Souvisí to s poklesem nově zahajovaných staveb. Je možné, že při nynější nízké úrovni nové výstavby bude již koncem roku především menších a cenově dostupných bytů v Praze nedostatek.
Pražské malé byty v číslech

Poptávka po malých bytech v Praze roste, a tak by měly v nejbližší době v nabídce developerských společností převažovat. Z 15 tisíc bytů, které se do dvou let mají stavět, má být nejvíce 1 + kk a 2 + kk. Vyplývá to z databáze EIA, zahrnující projekty, které developeři předložili k posouzení vlivu staveb na životní prostředí.Téměř jedenáct tisíc ze 14 904 bytů v 63 projektech, které se nově objevily v procesu EIA za první čtyři měsíce letošního roku, jsou malé byty s dispozicí 1+kk a 2+kk do rozlohy 50 metrů čtverečních. V nových projektech se nesnižuje jen rozloha bytů, ale i jejich ceny. Například v projektech společnosti Central Group ceny začínají na 25 400 korunách za čtvereční metr, ceny zahajovaných bytů developera Orco začínají na 45 tisících, ceny Ekospolu na 43 tisících za čtvereční metr, stejně jako ceny firmy Finep. Je to zhruba o 12 procent méně než u podobných projektů loni.