„Sobotka vyhrá volby, zvýší daně a my půjdeme do ha.zlu. Copak Sobotka s Haškom může řídit tuto zemi? Co já dělám? Já jsem proti sociální demokracii…" Takhle expresivně se Babiš vyjadřuje na nahrávce, získané reportérem ČRo Jankem Kroupou.

Andrej Babiš. Ilustrační foto
Komise se bude zabývat Babišovými nahrávkami. Povede ji Plíšek

Babiš ovšem nešetří ani ODS. „Odeeska, odeeska, dneska Nečas chodí a žádá o peníze, ale my jsme si spočítali, kolik jsme tam dali peněz a kolik jsme dostali, no,“ pokračuje na audiozáznamu, vzniklém během schůzky dvěma pražskými podnikateli a v té chvíli i začínajícími politiky.

Jeden z nich se jmenuje Filip Rajchart a autenticitu nahrávky potvrzuje; druhý muž, autor nahrávky, je – dle zjištění ČRo – momentálně nezvěstný.

Poslechněte si uniklou nahrávku:

Zdroj: Youtube

Sociální demokracie se k úniku nevyjádřila, ODS ústy místopředsedy Martina Krupky uvedla: „My jsme v účetnictví ODS žádnou takovou finanční transakci od Andreje Babiše nebo jeho firem nedohledali.”

Co samotný Andrej Babiš? Ten se k vlastním slovům nezná. „Nebudu nic komentovat, s dnešní technikou je možné cokoli,“ napsal v textovce reportérům ČRo.

Andrej Babiš
Babiš na další nahrávce hovoří o Havlovi a "špionce" Kleslové

Janek Kroupa a jeho tým na nahrávku narazili během pátrání po tom, kdo stojí v pozadí twitterového účtu Julius Šuman, jenž začal šířit nahrávky Andreje Babiše.

Ta nejožehavější proběhla s novinářem Markem Přibilem, zaměstnancem Babišem vlastněného mediálního domu Mafra. Šlo v ní o diskreditaci politické konkurence.

Šuman později vypustil další nahrávky, kde se Babiš vyjadřuje i o politickém obchodu za zvolení Václava Havla prezidentem v roce 1989.

Andrej Babiš.
Kauza Čapí hnízdo: Babiš i Faltýnek se mohou podívat do žádosti o své vydání