A zatímco nevěsty si šaty pořizují jen pro svatební příležitost, většina ženichů si pořizuje oblek s tím, že jej v budoucnu ještě využije. Inspirovat se je letos možné také stylem 20. a 30. let. V zimě, kdy se mnoho snoubenců na svatbu připravuje, se konají svatební veletrhy. Dvoudenní veletrh Svatební dny v pátek začal v pražském hotelu Clarion Congress. Představí se na něm 140 vystavovatelů s nabídkou snubních prstenů a šatů, ale také dortů na svatební hostinu a služeb a produktů pro ženichy.

S přípravami začněte rok dopředu

Snoubenci věnují přípravě svatby rozdílně dlouhou dobu, záleží na jejich přístupu k tomuto velkému dni, množství pozvaných hostů, rodinných vztazích i rozpočtu. „K nám klienti většinou přicházejí přibližně šest měsíců před svatbou, když zjistí, že svatbu časově nezvládají. Doporučujeme ale začít s přípravami rok dopředu, aby bylo možné zajistit lokaci a kvalitní dodavatele služeb. Časový tlak je vždy na úkor kvality a znamená celkové navýšení nákladů," řekla novinářům Eva Sušanská, obchodní ředitelka agentury Eventista, která se kromě dalších oslav zabývá také organizací svateb.

V oblibě jsou svatby v exteriérech

Doplňuje, že v poslední době nejčastěji organizují svatební obřady v exteriérech. „Velice oblíbené jsou zahrady, v těsném závěsu jsou pro věřící páry kostely," řekla. Připomíná také, že na vzestupu jsou extrémní lokality, kdy se lidé berou třeba ve vzduchu, pod vodou či v horách. „Naši klienti je nepreferují," dodává manažerka, k níž si přicházejí svatbu nechat připravit lidé, kteří mají rozpočet od 250 tisíc korun.

Novinku lze vymyslet i ve zdánlivě neměnném aspektu svatby a manželského života, tedy ve snubním prstenu. „Oblíbené je například tetování, ale klienti stále preferují prsteny. Ti, kdo si nevyberou z katalogové nabídky, si je nechávají vyrobit na zakázku," říká Sušanská.

Dnes se lidé berou protože chtějí

Podle módní blogerky Evy Mchitarjan, která právě vydává knihu Svatební přípravy podle Ejvi, je dnes znát příklon k svatbám a uzavírání manželství. „Kdysi se mladí často brali, protože ´museli´, pak když doba byla uvolněnější, využívali toho, že prostě nemusí. Teď se ale ze slova muset stalo chtít. Možná proto, že se svatba dá uspořádat prakticky kdekoliv a jakkoliv. Trend dnešních svateb je tak trochu v návratu k přírodě, hodně se využívají lesy, louky, farmy, a to se pak kouzlí svatební prostředí jedna báseň," řekla Mchitarjan novinářům.

V otázce módy je i podle ní trend k jednoduchosti. „Už není nutností držet se pompézních rób, ale mnohdy více parády udělají rafinované šaty, které více než do objemu jsou zajímavé ve střihu či materiálu," míní.

Čtěte také: Pražský týden módy bude v březnu zase v Kotvě