Podle expertních odhadů k protidrogové koncepci hlavního města bude v příštím roce v metropoli 16 tisíc drogově závislých lidí, většinou bez zaměstnání a střechy nad hlavou.

Město ročně investuje do sociální oblasti desítky milionů korun. „Hlavní město Praha má specifický problém, protože většina bezdomovců a narkomanů není z Prahy, a řešení je tak velice složité," uvedl na dotaz novinářů radní pro sociální oblast Martin Dlouhý (TOP 09).

„Snažíme se o spolupráci s neziskovými organizacemi a dopravním podnikem, budujeme nová zařízení a noclehárny, abychom mohli vyřešit hlavně potíže s nocováním takových lidí v zimním období," doplnil.

Radnice na svém území sociálně vyloučené nechtějí

Neziskové organizace dlouhodobě upozorňují na nedostatečné kapacity sociálních zařízení. Chybí místa v noclehárnách a azylových domech i zdravotní služby pro sociálně slabé a závislé.

Radnice většinou nejsou ochotny služby týkající se sociálně vyloučených skupin na svých územích strpět. Křiklavým příkladem toho bylo opakované přesouvání centra Drop in, které jako jediné v Praze poskytuje závislým metadonovou substituci.

Žádná z politických koalic, které se ve vedení města vystřídaly, se s těmito problémy zatím nedokázala účinně vypořádat. Všechny strany a hnutí, které se ucházejí o přízeň voličů před říjnovými volbami, přitom shodně slibují, že tíživou situaci vyřeší.

Politici slibují azylové domy i prevenci

Chtějí investovat do výstavby nových azylových domů, zajistit preventivní programy pro sociálně slabé a postarat se o to, aby se nevábně působící Václavské náměstí plné bezdomovců, žebráků a prostitutek stalo chloubou metropole.

Naposledy se o Václavském náměstí zmínil třeba předseda parlamentní strany ANO Andrej Babiš. „Místo toho, abychom na tohle nejznámější české náměstí mohli být hrdí, tak se za ně musíme stydět," uvedl při zahájení volební kampaně. Jak konkrétně chce ale změny docílit, neřekl.

Sociální demokraté voličům slibují, že do sociální problémů investují 200 milionů korun ročně. Z čeho budou peníze čerpat, neuvedli. Lepší financování neziskových organizací, bezpečnost a prevenci kriminality deklaruje i Trojkoalice a další strany a hnutí, i ta nově vzniklá, třeba hnutí Pro Prahu nebo 65 demokratů Jana Kasla.

Konkrétní kroky, kterými chtějí nápravy dosáhnout, ale většinou nezmiňují. TOP 09, která nyní městu s podporou ČSSD vládne, zatím volební program nepředstavila.