Iniciátoři tohoto projektu by nový nástroj chtěli v katedrále mít v roce 2018, v roce stého výročí vzniku samostatného československé­ho státu. „Jedna z věcí, na kterých jsme se dohodli, je to, že by koruna měla být vystavena v souvislosti s výročím Karla IV., které si budeme připomínat v příštím roce," uvedl Sobotka.

Od korunovační komory mají klíče prezident, premiér, pražský arcibiskup, předsedové obou komor Parlamentu, děkan svatovítské kapituly a pražský primátor. Z dnešní schůzky se omluvili předsedové Senátu Milan Štěch a Sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD).

Nadační fond pro varhany

Držitelé klíčů mimo jiné symbolizují fakt, že katedrála po dlouhém rozhodování soudů nyní patří státu. Mluvili také o projektu nových varhan, kvůli němuž loni vznikl nadační fond. Bude rozhodovat o způsobu výběru varhanářské firmy a současně zajišťovat získávání potřebných peněz. Členy fondu jsou generální vikář pražské arcidiecéze, zástupci Metropolitní kapituly, Arcibiskupství pražského, Správy Pražského hradu a akademické a kulturní veřejnosti.

Dosavadní romantické varhany od Josefa Mölzera na Wohlmutově kruchtě nad chórovou kaplí jsou zvukově dostačující pouze pro starou část katedrály. „Díky novým varhanám se zdejší liturgie stane ještě intenzivnější, a pražská katedrála se tak definitivně zařadí do rodiny evropských katedrál, které jsou hlavními centry duchovního a kulturního dědictví celého světa," řekl již dříve mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Indisponovaný prezident

Korunovační klenoty uložené v katedrále si veřejnost mohla naposledy prohlédnout v květnu 2013 při příležitosti nástupu prezidenta Miloše Zemana do funkce. Tehdy velkou pozornost vzbudil právě prezident, který nad symboly české státnosti vrávoral a byl evidentně indisponovaný. Podle Hradu mohla za prezidentův špatný stav viróza, tehdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ale tvrdila, že ze Zemana byl cítit alkohol.

Od roku 1993 se klenoty vystavují každých pět let. Před dvěma lety si je ve Vladislavském sále Pražského hradu během deseti dní prohlédlo přes 31.000 lidí. Svatováclavská koruna je považována za nejvzácnější část korunovačních klenotů. Dal ji vytvořit Karel IV. pro svoji korunovaci českým králem v roce 1347 a pro korunovace svých nástupců. Do přísně střeženého souboru patří ještě korunovační žezlo, jablko, kříž, meč a roucho.