Ten přitom není pro pasažéry úplnou novinkou; biometrické brány první generace fungovaly na ruzyňském letišti již od roku 2012. I v jejich případě se doba odbavení počítala na sekundy; šlo o 25 vteřin.

Nyní zástupci police a letiště společně rozjeli fungování nového typu bran, jaké znají cestující například z Německa. „Němečtí sousedé mají takových automatických bran na šesti mezinárodních letištích dokonce 120 – a ročně odbavují asi 4,5 milionů cestujících," připomněla ve čtvrtek policistka Jana Rösslerová.

Zachování bezpečnostních standardů

Třebaže odbavení cestujících se výrazně zkracuje, nepřináší to jakákoli rizika. To za cizineckou policii potvrdil vedoucí Národního situačního centra ochrany hranic Petr Makovec, který novinku velmi oceňuje. „Využívání tohoto biometrického systému umožňuje zefektivnit a zrychlit proces hraniční kontroly při zachování – či dokonce zvýšení všech bezpečnostních standardů," poznamenal.

Nové brány nicméně nemůže využívat kdokoli. Určeny jsou pouze občanům Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska starším 15 let, kteří létají mimo schengenský prostor bez hraničních kontrol a vlastní pas s biometrickými údaji.

Doklad cestující vloží do čtecího zařízení, které zkontroluje data – a následně pohyblivá kamera na bráně prověří obličej cestujícího. Na proces porovnávání biometrických údajů dohlíží policista, který současně sleduje chování cestujícího. Pokud je vše v pořádku, otevřou se vstupní dveře brány – a cestující může překročit hranici. V podstatě to znamená plynulý průchod bránou.