Hnutí ANO vloni vstupovalo do komunální politiky s příslibem větší transparentnosti a otevřenosti. V čele pražské kandidátky stojící Krnáčová měla kromě otevřených jednání v plánu pravidelná setkání s občany, chtěla „úplně změnit přístup radnice a úřadů" k lidem.

„Otevřít veřejnosti všechna jednání je záležitostí celé koaliční vlády a ne každý s tím souhlasí," uvedla primátorka po sedmi měsících ve funkci. „A pak je důležité upozornit na skutečnost, že ne všechny tisky je možné projednávat v otevřeném režimu. Často se jedná o témata, která vyúsťují v soudní spory, a tím, že bychom je projednávali otevřeně, bychom mohli ohrozit Prahu při soudních jednáních, jinými slovy odkryli bychom tím naše karty," doplnila.

Informace o platech zaměstnanců

Pro transparentnost prý rada udělala to, že projednala záměr na zveřejňování smluv. Od 1. července úřad podle Krnáčové v souladu s metodickým pokynem ministerstva vnitra poskytuje informace o platech zaměstnanců. „S občany se scházím pravidelně, nejsou to sice široké veřejné diskuse, ale scházím se s občany z různých profesních skupin," doplnila.

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu 33 hlasů. Ve volbách druhá TOP 09, která do loňského podzimu Praze vládla, skončila v opozici.

Čtěte také: Nejlepší primátor Prahy? Svoboda. Krnáčovou by lidé odvolali