Podle informací Pražského deníku není vyloučeno, že z opozičních lavic padne návrh na odvolání primátorky Adriany Krnáčové (ANO) a také zbývajících radních za ANO, ČSSD a Trojkoalici. K tomuto kroku se odhodlávají piráti a také část klubu TOP 09. Pirátům vadí hlavně fakt, že současná rada se fakticky opírá o silnou pozici šéfa zastupitelů za ČSSD Karla Březiny pravomocně odsouzeného za podvod.

TOP 09 momentálně nejvíc dopaluje způsob, jakým primátorka údajně nechala připravit náhradu za problematickou Opencard. Šéf klubu TOP 09 Václav Novotný slíbil podpořit odvolání primátorky, pokud na zastupitelstvu řádně nevysvětlí „tajemstvím opředený" vznik takzvané Lítačky.

Pokud se však k odvolání primátorky a radních nepřipojí také někdo z koaličních zastupitelů a z řad občanských demokratů, šance nejsou velké. Ovšem právě některé koaliční zastupitele včetně těch za hnutí ANO informace o Lítačce rovněž nemile překvapila.

Zastupitel Březina odejít nehodlá

„Vyzýváme Radu hlavního města, aby z funkce předsedy komise pro udělování grantů v oblasti sportu a tělovýchovy, která každoročně rozděluje přibližně půl miliardy korun, odvolala Karla Březinu." Tak zní středeční oficiální stanovisko zastupitelského klubu pirátů k informaci o neúspěšném dovolání předsedy zastupitelů za ČSSD Březiny k Nejvyššímu soudu ve věci jeho pravomocného odsouzení za podvod.

Vedle toho, že se obrátili na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby zveřejnil informace o Březinovi a ukončil s ním spolupráci coby s poradcem, piráti rovněž vyzvali samotného Březinu k rezignaci na mandát v zastupitelstvu hlavního města. 

Jenže Březina zřejmě odejít nehodlá. Ani z komise, natož ze zastupitelstva. „Nikdo po mně v tuto chvíli odchod nepožaduje a ani já sám ho nemám v plánu," řekl Lidovým novinám, které na neúspěšné dovolání k Nejvyššímu soudu upozornily jako první. Piráti vzápětí Březinu obvinili ze lži.

„Bohužel musím konstatovat, že Karel Březina je nejen podvodník, ale i lhář," prohlásil pirátský zastupitel Adam Zábranský. K odchodu jsme ho oficiálně vyzvali už na začátku srpna loňského roku v souvislosti se zveřejněním odposlechů soudce Havlína, podle kterých Březina machinoval se změnou územního plánu a tuto výzvu jsme od té doby několikrát zopakovali, naposledy letos devatenáctého ledna," vysvětlil Zábranský.

Kdo vyvolá hlasování o odvolání?

Pokud se prý městská rada na dnešní schůzi zastupitelstva neodhodlá k odvolání Březiny, pak piráti nebudou mít problém připojit se k hlasování o odvolání primátorky Adriany Krnáčové (ANO) i zbývajících radních za ANO, ČSSD a Trojkoalici. Případně takové hlasování sami vyvolat. Radu pod vedením Krnáčové přitom dlouhodobě kritizují mimo jiné i za to, že se opírá o silnou pozici „šedé eminence pražské ČSSD."

Jestliže piráti hlasování o odvolání primátorky a radních navrhnou, mohou zřejmě počítat s tím, že je podpoří zastupitelský klub TOP 09. Avizoval to jeho předseda Václav Novotný.

Ten pro změnu primátorce v tuto chvíli nejvíc vyčítá její mediální výstup k takzvané Lítačce, která má slovy Krnáčové už od února postupně nahrazovat problematickou Opencard. „Jsme si jisti, že řešení v podobě Lítačky neexistuje, nebo není funkční. Budeme žádat vysvětlení a pokud někdo vyvolá hlasování o odvolání primátorky, pak ho podpoříme," sdělil Novotný.

Podle informací Pražského deníku už v souvislosti s Lítačkou, respektive s utajením jejího vzniku, dochází trpělivost i několika zastupitelům za ANO. Krnáčovou prý už v pondělí na klubu kritizovali. Zastupitelé za ČSSD a Trojkoalici zase nejsou spokojeni s tím, že primátorka s Lítačkou jen letmo seznámila samotnou městskou radu, a to minulý týden na operativním zasedání. Neproběhlo však žádné projednávání, ani hlasování.

Krnáčová ovšem trvá na tom, že projekt existuje a bude zaváděn do oběhu přesně tak, jak v pondělí avizovala na tiskové konferenci. Její tvrzení podpořil i jeden ze spolutvůrců Lítačky Josef Gattermayer, člen dozorčí rady městské firmy Operátor ICT, která za projektem stojí. Také pirátští zastupitelé se v této souvislosti primátorky zastali a tvrdí, že projekt skutečně existuje.

Definitivní pád městské rady?

Situace na čtvrtečním zastupitelstvu tak může a nemusí vést k definitivnímu pádu nekompletní městské rady. Před tím, že by se Praha mohla definitivně propadnout do bezvládí ale varovali občanští demokraté. Podle místopředsedy pražské ODS Tomáš Portlíka si Praha další destabilizaci nezaslouží.

Vyjednavači o podobě nové magistrátní koalice z TOP 09 a ODS už v úterý připustili, že se žádná nová forma spolupráce nerýsuje. TOP 09 zatím marně usiluje o ustavení „koalice tradičních demokratických stran" za účasti své, ODS, Trojkoalice a ČSSD. Ta by disponovala většinou šestatřiceti hlasů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu.

„Připouštím ale, že například v otázce dopravy, nebo územního plánu se Strana zelených, tedy součást Trojkoalice, rozchází se všemi ostatními zúčastněnými," označil kámen úrazu Novotný.

Podle člena týmu vyjednavačů za sociální demokracii Karla Březiny prý musí následovat ještě několik schůzek. Už dříve opakovaně avizoval, že ČSSD preferuje účast vítěze voleb, což je hnutí ANO, v koalici. „Naše spojenectví s hnutím ANO stále trvá. A koalice bude stabilní za předpokladu, že v ní bude zastoupen vítěz voleb," zdůraznil Březina.

ČSSD nyní zatím usiluje o širokou koalici ANO, ČSSD, TOP 09, případně podpořenou ODS, či Trojkoalicí. Poslední dny však také ukázaly, že ANO a ČSSD se snaží ke spolupráci přesvědčit ODS.

Čtěte také: Kvůli Lítačce prý hrozí primátorce Krnáčové odvolání