Adriana Krnáčová (ANO), primátorka PrahyNemyslím si, že by domobrana byla v Praze potřeba. Bezpečnost máme na velmi vysoké úrovni, což dokazuje i žebříček nejbezpečnějších měst na světě. Praha se na něm pravidelně umisťuje v první desítce. Nejsme v situaci, kdy by se o naši bezpečnost měl starat někdo jiný než policie.
Pražská primátorka Adriana Krnáčová.Zdroj: ČTK/Kateřina Šulová 

Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11), zastupitel a kandidát na senátora Praha 11Tyto aktivity považuji za zbytečné. Nelíbí se mi a nepodporoval bych je. Není k nim ani žádný zvláštní důvod.

Tomio Okamura (SPD), poslanecOd počátku prosazuji švýcarský model přímé demokracie, proto je mi samozřejmě samotná myšlenka domobrany blízká. Stejně jako v Izraeli, Švýcarsku nebo v USA by měl každý z nás považovat udržení naší bezpečnosti i za svoji občanskou povinnost. Na druhou stranu právo občanů chránit své bezpečí nesmí vést k vytváření politicky orientovaných ozbrojených bojůvek.
Tomio Okamura. Zdroj: ČTK/Michal Doležal
 

Felix Slováček (Strana soukromníků ČR), muzikant a kandidát na senátora Praha 10Stát má mít pevnou policii, na kterou je spolehnutí, stejně tak armádu. Důležité je mít i dostatečnou ochranu hranic. Další domobrany už nejsou potřeba.
Felix Slováček. Zdroj: DENÍK/ Iva Kovářová 

Lukáš Houdek, koordinátor iniciativy HateFree CultureOsobně tyto domobrany vnímám jako bezpečnostní hrozbu, a to i pro demokratické principy naší země. Tyto skupiny se velmi často prezentují jako milice, které kontrolují zejména přítomnost cizinců. V Česku téměř žádné uprchlíky nemáme, přesto na jejich falešné přítomnosti právě domobrana staví. Také staví na nacionalismu a současně na příklonu k putinovskému Rusku.
Lukáš HoudekZdroj: DENÍK/Martina Sihelská 

Ivana Cabrnochová (SZ), radní a senátorka Praha 10Myslím, že máme dobře fungující Policii ČR i městskou policii, které by měly bezpečí řešit. Nepřijde mi šťastné, aby se lidé tímto způsobem formovali a dělali podobné aktivity. Nemají ani pravomoc někde zasahovat.
Ivana Cabrnochová, místostarostka Prahy 10.Zdroj: archiv Ivany Cabrnochové 

František Ringo Čech, hudebník a politikDomobranu považuji za občanskou povinnost a statečnost. Občan má právo bránit se nebezpečí. Ona by stejně existovala, i kdyby ji zakázali. Jakmile bude zle, lidé se okamžitě začnou bránit, nejsou tupé stádo. Mám z toho radost. Jen je škoda, že mi je už 73 let. Jinak bych se přihlásil.
František Ringo Čech. Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš
 

František Stárek Čuňas (ODS), publicista a kandidát na senátora Praha 6Žádná domobrana nemůže nahradit roli bezpečnostních složek. Zakládání domobran je pouze populismus a snaha o vlastní zviditelnění.
František Čuňas StárekZdroj: ČTK/Robert Zlatohlávek  

Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraciVznik domobran považuji za velmi nebezpečnou aktivitu, která je projevem radikalizace společnosti a vytváření strachu extremistickými skupinami. Česká republika je právním státem s funkční policií. Pokud někdo porušuje zákon, je v pravomoci policie proti tomu zasáhnout. Jakékoliv násilí či zastrašování ze strany domobrany je v právním státě nepřijatelné a nelegální.
Magda Faltová. Zdroj: ČTK/Kateřina Šulová  

František Krejča, člen Rady Národní domobranyNárodní domobrana je nezbytná! K jiným formám domobrany se prozatím nebudu vyjadřovat.

Renata Chmelová (koalice Vlasta), zastupitelka a kandidátka na senátorku Praha 10Paramilitární jednotky nemají v demokratické společnosti místo. Chce tu někdo Balkán 90. let? Bezpečnost je u nás na výborné úrovni. Pokud někomu leží na srdci víc, může se přihlásit do aktivních záloh armády. Hrát si bez dohledu na partyzány je špatně.

Martin Šalek (Řád národa), mluvčí nemocnice Na Bulovce a kandidát na senátora Praha 6Tyto aktivity jsou zjevně výsledkem procesu, který není v pořádku. Tím je skutečnost, že armáda je dlouhodobě minimalizovaná a podceněná. Vnímat ji jako několik elitních útvarů, nikoliv jako celek, je špatně. Je potřeba situaci změnit, aby armáda odpovídala potřebám naší vlasti. Uskupení jako je domobrana vznikají, protože se lidé něčeho obávají. Nemůžeme jim to zakazovat, pokud se chovají zákonně.

Čtěte také: V Praze začínají hlídkovat „vlastenci"