Pražský primátor Bohuslav Svoboda i členové jeho rodiny dostali policejní ochranku. Před měsícem to bez bližších podrobností potvrdila pražská policie. S ohledem na bezpečnost chráněných osob se blíže nevyjádřil ani magistrát. Nyní se rýsují konkrétnější informace o tom, na co policejní detektivové reagovali. Do sekretariátu primátora dorazila zásilka, jejíž obsah byl jako vystřižený z mafiánských filmů: dopis obsahoval neaktivní nálož, údajně TNT neboli trinitrotoluen bez roznětky, a také fotografie z celodenního sledování primátorových nejbližších – manželky a dítěte. S odvoláním na nejmenované zdroje z policejního prostředí to uvedl týdeník Euro.

Jeví se to jako jasné vyděračské praktiky. To potvrdila i Andrea Zoulová z ředitelství pražské policie, podle níž se kriminalisté popsaným incidentem skutečně zabývají. Vedle zločinu vydírání věc kvalifikovali také jako přečin nebezpečné vyhrožování a nebezpečné pronásledování. Policie se však odmítla blíže vyjádřit ke konkrétním osobám – nepotvrdila tedy, že jde skutečně o primátora.

To, že primátora snaží někdo zastrašit, ale není tajemstvím. Média o tom informují již od loňského prosince, kdy primátorovi začal anonym posílat textové zprávy, jejichž pisatel vyhrožoval násilím nejen jemu, ale naznačoval i možnost útoku na členy rodiny. Tomu, že nešlo o plané hrozby, napovídá skutečnost, že auta primátora a jeho ženy měla opakovaně propíchané pneumatiky. Prvního muže magistrátu také někdo obtěžuje přívalem telefonických hovorů obsahující hulvátské a sprosté útoky. Terčem podobných hrozeb se stala také Svobodova stranická kolegyně z ODS, radní Alexandra Udženija (ODS). Rovněž v jejím případě policie pátrá po původci.

(zw)

Čtěte také: Anonym stále hrozí. Primátora Svobodu hlídá policejní ochranka