Na Kyjevském bezpečnostním fóru to v pátek uvedl pražský primátor Tomáš Hudeček. Hovořil rovněž o roli Václava Havla a zmínil, že žádná podobná osobnost bohužel na Ukrajině není.

„I když se nám nakonec podařilo dostat se tam, kam jsme mířili, byla to cesta dlouhá, komplikovaná a řada očekávání nebyla naplněna," prohlásil Hudeček o vývoji v České republice a o začleňování země do evropských a euroatlantických struktur. Jak dodal, poukázání na české problémy by mohlo Kyjevu pomoci, aby se nevydal stejně špatnou cestou.

„Snad mi odpustíte mou upřímnost, že vaše startovací pozice je výrazně horší, než byla ta naše. Komunisté na Ukrajině nevládli čtyřicet let jako u nás, ale sedmdesát. Žádná osobnost typu Václava Havla, která by alespoň po určitou dobu mohla být tmelem a symbolem, k dispozici není," vypočítával během svého příspěvku primátor.

Jak dále dodal, společnost na Ukrajině je radikalizovaná a i v místní ekonomice působí aktéři s krajně problematickou minulostí. „Tak vlastně jedinou výhodou, kterou na vaší straně v tento okamžik vidím, je momentálně příznivé mezinárodní klima. Ale otázkou je: jak dlouho ještě?" shrnul Hudeček.

"Udělali jsme spoustu chyb"

Pozitivním východiskem z této situace je podle něj činnost občanské společnosti. A právě velká města jako Praha v České republice a Kyjev na Ukrajině mají nejlepší podmínky k tomu, aby zde občanská společnost nejen vznikla, ale aby se i rozvíjela, organizovala a veřejně projevovala.

„My jsme udělali spoustu chyb. Část z nich plynula z neznalosti, část - a jsem přesvědčen, že zásadní část - ze zlé vůle a zájmu škodit veřejnému a obohacovat sama sebe. Takoví jedinci existují v každé společnosti a setkáme se s nimi v každém společenském a politickém zřízení," uvedl pražský primátor. Později jsme podle něj v České republice začali sjednávat nápravu, problémem ale je, že jsme tento proces mohli zahájit mnohem dříve.

Ukrajina je podle něj jedinečnou zemí v postsovětském prostoru, která může díky své historii, rozloze i počtu obyvatel ukázat sousednímu Rusku, že i v této části Evropy „lze vybudovat přitažlivou alternativu putinovského modelu". „Může totiž nabídnout něco, co mu zcela chybí - vytvoří institucionali­zovaný prostor pro permanentní mnohoúrovňový dialog mezi mocí a společností, neboť tím se ve skutečnosti liší Západ od Východu," uzavřel Hudeček.

Dvoudenní mezinárodní konferenci zahájil ve čtvrtek ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a vystoupil na ní i hlavní favorit prezidentských voleb Petro Porošenko.