V pondělí končí lhůta pro nahlížení do spisu. V dalších dnech tak podle všeho policie odešle návrh na obžalobu.

Obvinění policie vznesla koncem letošního března. Deset současných i minulých radních za ODS a TOP 09 včetně exprimátora a předsedy pražské ODS Bohuslava Svobody a jeho nástupce Hudečka detektivové stíhají z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Obvinění se týká zakázky na podporu systému, kterou loni získala za zhruba 74 milionů korun firma Haguess. Město údajně pochybilo tím, že nevypsalo otevřenou soutěž. Vznikla tak prý škoda za asi 25 milionů. Radní tvrdí, že v dané situaci nemohli postupovat jinak. Podali kvůli tomu řadu stížností.

Pražská karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé by na ni také měli získat různé slevy. Projekt, který vznikl v době, kdy Prahu vedl Pavel Bém (ODS), vyvolal řadu podezření. Především kvůli pochybnému způsobu přidělování zakázek. V počátcích projektu Praha uzavřela několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál už asi 1,25 miliardy korun. Před soudem kvůli kauze stojí pět bývalých magistrátních úředníků.