Sepsali kvůli tomu petici, kterou podepsalo téměř 1350 lidí, a tento měsíc uspořádali dokonce veřejnou sbírku, aby dali dohromady potřebný 1,5 milionu korun, na který dopravní podnik vyčíslil změnu již schváleného projektu.

A ve středu v podvečer přišla z radnice Prahy 6 pro nespokojené obyvatele dobrá zpráva: rada městské části na svém zasedání rozhodla, že 1,5 milionu korun uhradí z městského rozpočtu. Stalo se tak ten samý den, co o kauze rozsáhle informoval Pražský deník.

DPP začne s pracemi už tuto sobotu

„Dovídám se to teď od vás, a jestli to tak skutečně dopadne, mám z toho samozřejmě radost," zareagoval na náš dotaz Martin Neumann, který mezi obyvateli inicioval veřejnou sbírku a jednal s dopravním podnikem o financování nákladů prostřednictvím daru.

„Peníze jsme měli připravené, ale kromě administrativy to pro nás nebude znamenat žádný problém. Příspěvky lidem vrátíme, osobně ten svůj daruji na nějakou dobrou věc," popsal nejbližší očekávaný scénář.

Pokud chtěli radní zabránit ostudě, aby záchranu zastávky v městské části s miliardovým rozpočtem financovali sami nespokojení obyvatelé, museli jednat rychle. Dopravní podnik totiž s pracemi v Bělohorské ulici začne už tuto sobotu.

Do souboje s časem se radní dostali poté, co zastupitelstvo na svojí poslední schůzi před letními prázdninami minulý pátek odmítlo peníze uvolnit. Radní tehdy zastupitele za jejich rozhodnutí kritizovali. Včera ale oznámili, že i přes nesouhlas zastupitelů našli řešení a schválili poskytnutí mimořádné finanční částky.

Radní poslechli své občany

„Vyslyšeli jsme požadavky našich občanů. Zastávka je na svém stávajícím místě od dvacátých let minulého století, a tak si myslím, že by měla být zachována," řekla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková.

Znamená to tedy, že i po velké rekonstrukci trati v Bělohorské ulici za téměř 170 milionů korun na konci srpna budou tramvaje zastavovat tam, kde jsou obyvatelé zvyklí. Naopak tím padl plán na zamýšlenou novou zastávku Poliklinika Břevnov.

Čtěte také: Obyvatelé bojují za záchranu zastávky. Vybrali 1,5 milionu korun