Využívat ho budou členové záchranné kynologické skupiny, kteří jsou nasazováni při vyhledávání osob nejen v Praze, ale po celé republice. Známé jsou především případy pátrání pod troskami zřícených budov, ale spektrum zásahů je mnohem pestřejší.

Ilustrační foto.
Záchranná skupina kynologů převezme nový automobil

Ve více než 80 případech pátrali kynologové po pohřešovaných 

Naposledy to bylo letos v dubnu v Deštném v Orlických horách při pátrání po pohřešované mladé ženě, která trpěla psychickými problémy. Akce bohužel neměla šťastný konec: po dvou a půl hodinách pátrání v přidělené lokalitě o rozloze asi 125 hektarů nalezla psovodka tuto ženu bez známek života.

Od roku 2010 se pražští strážníci ze záchranné kynologické skupiny zúčastnili přes 150 výjezdů. „Ve více jak 80 případech pátrali po pohřešovaných osobách a ve 45 byli nasazeni na vyhledávání zavalených osob v sutinách," nahlédla do statistik vedoucí kanceláře městské policie Irena Seifertová.

Nové auto se stane velkým pomocníkem 

Záchranná kynologická skupina je zařazena do integrovaného záchranného systému – a psovodi jsou připraveni vyjet do akce po boku hasičů a zdravotníků i v rámci USAR týmu pro řešení následků městských katastrof. Ten může zasahovat i v rámci mezinárodních záchranných operací.

Velkým pomocníkem při budoucích akcích se stane nové speciálně vybavené auto, pořízené za necelé dva miliony korun bez daně. Do haléře přesně to dělá 1 917 439,32 Kč bez DPH. Mercedes-Benz Sprinter v provedení 4×4 je mimo jiné vybaven nezávislým naftovým topením, klimatizační jednotkou – a k dispozici je i elektrický generátor.

Své umění předvedli i psovodi z jiřické věznice
Kynolog: Psům drogy vážně nedáváme, hledání pro ně musí být zábava

Posádka má k dispozici mimo jiné rozkládací dvoulůžko či mikrovlnou troubu – a především je součásti výbavy pět kotců pro psy. Dobře upevněných, ale i snadno vyjímatelných. „Městská policie pořídila speciál z peněz, které dostává z rozpočtu hlavního města," připomněl radní hlavního města Prahy pro bezpečnost a prevenci kriminality Libor Hadrava.

Nejvýznamnější zásahy kynologů městské policie:Leden 2017: Česká Třebová – zřícení střechy sportovní haly
Říjen 2016: Kladno – zřícení domu po výbuchu plynu
Září 2014: Vilémov – spadlý most
Květen 2014: Cerhenice – výbuch plynu
Červen 2013: Třebenice – sesutý svah, Dětenice – zřícený objekt
Duben 2013: Praha – výbuch plynu v Divadelní ulici
Květen 2012: Beroun – zřícení haly závodu Tiba
Únor 2012: Praha – výbuch plynu v Hybernské ulici
Říjen 2011: Chomutov – zřícení střechy akvaparku
Únor 2011: Praha – zřícení objektu na Harfě
Březen 2010: Varnsdorf – zřícení objektu (doprava vrtulníkem policejní letky)
Leden 2010: Zdice – zřícení objektu

Se služební kynologií začala pražská městská policie v říjnu roku 1992. Útvar psovodů má dvě skupiny – hlídkovou a záchrannou. Záchranná skupina funguje od roku 2004. Na vyžádání zasahuje v rámci akcí integrovaného záchranného systému – a je vedena i na seznamu kynologů předurčených pro mezinárodní záchranné operace.
Kynologičtí záchranáři městské policie jsou povoláváni k vyhledávání osob zavalenými sutinami zřícených budov – nejčastěji při výbuchu plynu, nehodách při prováděných stavebních prací, zřícení střech vlivem přírodních živlů a podobně. K nasazení dochází také při dalších mimořádných událostech, kdy je třeba lokalizovat nebo vyloučit přítomnost zavalených či zaklíněných osob: například při sesuvu většího množství zeminy nebo sněhu. Strážníci-kynologové jsou také nasazováni k prohledávání rozsáhlých ploch přírodního terénu, včetně míst těžko přístupných jako jsou strže, okolí skal a křoviska. Taktéž se zapojují do pátracích akcí po pohřešovaných seniorech, dětech a osobách, které chtějí spáchat sebevraždu.
Zdroj: Městská policie Praha