Stalo se to po patnácté odpoledne, kdy se v dolní části Václavského náměstí setkali názoroví protivníci z řad anarchistů, jejichž průvod o stovkách hlav procházel od náměstí Republiky na Střelecký ostrov, a nedaleko demonstrujících pravicových radikálů. Třebaže oba tábory odděloval kordon těžkooděnců a policejních aut, obě strany se nespokojily s pokřikováním. Vzájemně na sebe zaútočily. Vzduchem létaly plastové láhve naplněné vodou – a dokonce i sklo a další předměty: od kelímků přes jablka až po kameny. Na místě museli zasahovat záchranáři, protože dva účastníci demonstrací přišli k úrazu.

Nakonec ale potřebovali ošetření zdravotníků i tři policisté. Stalo se to ve chvíli, kdy těžkooděnci vytlačovali část rozkurážených kohoutů z Václavského náměstí – zpět do ulice Na Můstku, kde měli příznivci extrémní pravice ohlášeno své shromáždění. Dvaadvacetiletý muž, jemuž se policejní postup při řešení konfliktu nezamlouval, použil pepřový sprej, který nastříkal do obličeje hned třem policistům. Jeden z nich skončil v nemocnici, dva byli ošetřeni na místě.

Podle zdravotníků je v takovýchto případech třeba co nejrychleji vymýt agresivní látku působící nejen na oči, ale i na sliznice nosu a na rty. Experti na obranné přípravky přitom hlásí aktuální ústup od syntetických preparátů a masivní příklon k přírodnímu složení sprejů, kdy účinná látka „pepřáku" pochází z extraktu z pálivých papriček. Takový zásah je účinnější a má dlouhodobější účinek než dříve používané chemikálie – například látka typu CS.

Útočník se slzným sprejem je nyní podezřelý ze dvou trestných činů. „Byl zadržen a předveden na policejní služebnu pro podezření z násilí proti úřední osobě a výtržnictví," upřesnil Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.

Další incidenty již hlášeny nebyly. Příznivci extrémní pravice se vydali přes Václavské náměstí na průvod Vinohradskou ulicí, jejich skandování hesel už ale nikdo nenarušil. Pokojně dorazili až na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Čtěte také: Anarchisté prošli centrem Prahy, vzduchem létaly lahve