Pohřeb kardinála, který stál skoro 20 let v čele české katolické církve, se uskuteční v sobotu dopoledne v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě. „Pan prezident zašle na pohřeb smuteční věnec prezidenta republiky, což je dostatečné vyjádření úcty k zesnulému," uvedl Ovčáček na dotaz, zda se Zeman pohřbu zúčastní. „Pan prezident není pokrytec jako někteří politici, kteří vydávají tklivá prohlášení, a přitom zcela nedávno pořádali billboardové kampaně proti církvi," dodal mluvčí.

Čtěte také: Pohřeb kardinála Vlka bude v sobotu v katedrále sv. Víta

Vlk v minulosti kritizoval Zemana 

Zřejmě tím myslel sociální demokraty, kteří v minulosti i za pomocí billboardů kritizovali církevní restituce a požadovali jejich revizi. Vlk Zemana v minulosti kritizoval, naposledy na podzim za okolnosti neudělení vyznamenání někdejšímu osvětimskému vězni Jiřímu Bradymu, příbuznému ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL).

Bývalý pražský arcibiskup kvůli tomu vyzval k neúčasti na ceremoniálu 28. října na Pražském hradě. Tehdy také uvedl, že lidé by v budoucnu měli lépe vybírat kandidáty na prezidenta. Vlk rovněž ostře kritizoval dohodu mezi Pražským hradem a katolickou církví o majetkovém vyrovnání, označil ji za protizákonnou a protiústavní.

Politici ocenili jeho statečnost v době komunismu 

Lítost nad úmrtím někdejšího českého primase vyjádřila o víkendu řada politiků, představitelů církevního života a dalších osobností. Ocenili jeho zásluhy na porevoluční obnově katolické církve nebo jeho statečnost v době komunismu, kdy musel tajně sloužit mše a živil se jako myč oken. Zeman se prostřednictvím svého mluvčího omezil na větu, že "odešel člověk hluboké víry a pevných, nekompromisních názorů". Vlk zemřel po těžké nemoci 18. března ve věku 84 let.

Čtěte také: Tělo kardinála Vlka vystaví v katedrále a v kostele u karmelitek