"Zastavíme zemní práce, které u Prašného mostu probíhají, jak nám zákon umožňuje, a uvidíme, co se bude dít," řekl Jan Frolík z Archeologického ústavu. Dodal, že dohodu s pražským magistrátem se nedaří uzavřít.

Jednání, která nyní probíhají mezi městem a Archeologickým ústavem, by měla být podle mluvčí magistrátu Terezy Králové ukončena během šesti týdnů. Archeologický ústav do dnešního dne dostal od města přes šest milionů korun a město závazky vždy řádně vyrovnalo. "Výstavba tím tedy není ohrožena," uzavřela mluvčí.

Archeologický výzkum v rámci výstavby tunelu Blanka se podle Maříkové-Kubkové vede od roku 2008. Za tu dobu přinesl významné poznatky z dějin Prahy, zejména jejich nejstaršího období, z paleolitu, raného středověku a raného novověku. "Po celou dobu byl ale doprovázen neshodami mezi investorem a orgány památkové péče, zejména Archeologickým ústavem v Praze," uvedla.

Od roku 2008 až do léta 2011 byl podle Maříkové-Kubkové výzkum veden na základě dohod mezi Archeologickým ústavem Praha a příslušným odborem magistrátu. Velké problémy s úhradou finančních nákladů byly již v těchto letech, ale až do srpna 2011 platby třebas se zpožděním přicházely.

Poté pokračovaly práce ve stavební jámě na křižovatce na Prašném mostě. Přestože archeologové dohodnutý termín prosinec 2011 dodrželi, jejich snaha po dosažení dohody a proplacení vzniklých nákladů kolem milionu korun se nesetkává s úspěchem, uvedla mluvčí. Podle Frolíka se u stavby s rozpočtem v desítkách miliard korun náklady na archeologický výzkum pohybují v rozsahu několika setin procenta této částky.

Investor na jaře vyzýval Archeologický ústav, aby pokračoval v záchranném archeologickém výzkumu bez smluvního zajištění při výstavbě podchodu u stanice metra Hradčanská a nyní opět při zemních pracích na Prašném mostě, kde hrozí zničení zatím nezkoumaných částí významného raně středověkého pohřebiště objeveného v roce 2011.

Archeologickému ústavu, který je ze zákona povinen zachraňovat archeologické dědictví, hrozí vinou magistrátu finanční, a pokud se bude dále zadlužovat, i existenční problémy, uvedla mluvčí.