Čtyřicetiletý Šťastný ve funkci nahradí primátora Pavla Béma, který rezignoval po sněmovních volbách. V nich pražská ODS utrpěla porážku od TOP 09. Sněm současně zkrátil dvouleté funkční období celého vedení do 15. prosince letošního roku.

Primátor - jeden z nejoblíbenějších

"Vážím si toho. Myslím, že 75 hlasů je dostatečně silný mandát," řekl po volbě Šťastný. V kandidátském projevu připomněl, že Praha byla v minulých letech pro ODS nejúspěšnějším regionem a pražský primátor patřil k nejoblíbenějším politikům. "Lidé nám přestali věřit. Přestáváme věřit i sami sobě. (…) Nemůžeme si dovolit chybovat," konstatoval. Podle něj musí jít nyní osobní ambice jednotlivců stranou.

Šťastný delegátům řekl, že je připraven komunikovat s nově zvoleným vedením celorepublikové ODS. Na víkendovém kongresu ODS neuspěl pražský kandidát David Vodrážka, nominovaný na prvního místopředsedu strany, a Praha tak nemá ve vedení ODS nyní svého zástupce. V návaznosti na dřívější diskusi o obměně celé pražské ODS Šťastný navrhl současným místopředsedům, aby si zkrátili mandát do konce letošního roku.

Černochová odešla

Udženija pouze poděkovala za důvěru a za hlasy, které jí delegáti dali už při sestavování kandidátek pro volby do zastupitelstva hlavního města. Část delegátů podporovala na funkci předsedkyně pražské ODS poslankyni Janu Černochovou. Sázeli na její popularitu mezi voliči. Černochová však sněm před půlnocí předčasně opustila. Prohlásila, že volba kandidátů do podzimních voleb je předem domluvená a ona se na ní nebude podílet. Od častí straníků pak sklidila kritiku za to, že vyvolává umělé problémy.

Sněm na čtvrtečním jednání volil kandidáty pro volby do pražského zastupitelstva. Jako lídry sedmi obvodů zvolili delegáti náměstky primátora Marii Kousalíkovou, Rudolfa Blažka, Pavla Klegu, starosty Petra Hánu, Josefa Noska a Andreu Vlásenkovou a radní Prahy 2 Aleksandru Udženiji. O tom, kdo bude kandidovat ve kterém obvodu, rozhodne později regionální rada. Z těchto sedmi představitelů bude také zřejmě vybrán kandidát na funkci primátora za ODS.

Dvě skupiny

Na dalších místech kandidátek do zastupitelstva se umístili mimo jiné náměstek primátora Milan Richter, starosta Prahy 1 Filip Dvořák, starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský či radní Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Celkem bude na sedmi kandidátkách 63 nominovaných. Pražská ODS je delší dobu rozdělená na dvě skupiny. Do první se řadí příznivci primátora Béma, například pražský radní Jiří Janeček, starosta Prahy 10 Tomáš Chalupa nebo kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík.

Druhou skupinu tvoří lidé okolo Bémova prvního náměstka Rudolfa Blažka a podnikatele Tomáše Hrdličky. To se dlouhou dobu odráželo i ve vedení pražské ODS. V jejím čele stáli od podzimu 2009 Bémovi lidé. Na dubnovém sněmu ale delegáti provedli "čistku", ve které odvolali všechny "Bémovy lidi" a dosadili tam spojence Blažka. Bém funkci složil sám asi o měsíc později. Zdůvodnil to špatným volebním výsledkem strany v Praze, kde ji porazila TOP 09. Šťastný pochází z Prahy 10, odkud je i Hrdlička nebo radní Milan Richter. Mohl by se tak řadit spíše k Blažkově skupině. Někteří delegáti ale spatřovali výhodu především v tom, že má blízko k novému předsedovi strany Petru Nečasovi.

Vizitka nového předsedy pražské ODS Borise Šťastného:

Datum a místo narození: 8. dubna 1970 v Praze
Vzdělání: vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, kde také později absolvoval odborné stáže
Současná funkce: od roku 2006 poslanec, mandát obhájil i letos; je členem zastupitelstva Prahy 10
Působení v politice: od roku 1998 je členem ODS, dosud působil jako místopředseda organizace v Praze 10; do zastupitelstva Prahy 10 byl poprvé zvolen v roce 2002
Rodina: ženatý, dvě děti
Ostatní:
- od začátku 90. let podnikal, dovážel sportovní zboží značky Head, z firem se stáhl po zvolení do parlamentu v roce 2006
- v minulé sněmovně byl místopředsedou zdravotnického výboru, je také členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny
- je znám jako dlouholetý bojovník proti kouření
- média označují Borise Šťastného za přítele prezidenta Václava Klause, společně například lyžují; v letech 2003 až 2006 byl Šťastný také Klausovým poradcem pro zdravotnictví, zasedá v dozorčí radě Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových.
- v minulosti vzbudil Šťastný pozornost návrhem na zrušení povinného členství v lékařské komoře nebo svým vstřícným postojem k legalizaci eutanazie
- začátkem loňského roku se o něm spekulovalo jako o možném nástupci Tomáše Julínka (kterého výrazně kritizoval) v čele ministerstva zdravotnictví, na funkci ho tehdy navrhla pražská organizace ODS.