Už na první pohled je z těch dvou map vidět, jak výrazně se za poslední čtyři roky proměnily politické poměry v Praze. Zatímco při volbách do magistrátu v roce 2014 dominovalo ve více než šesti stovkách okrsků z celkových jedenácti set hnutí ANO, letos zvítězilo pouze ve 251 okrscích.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Kdo hnutí obral o výhry? Především Občanská demokratická strana. Před čtyřmi lety sice zvítězila v pouhopouhých deseti okrscích, letos ale už ve 283. Z toho 153 výher zaznamenali občanští demokraté právě v těch, v nichž při minulých volbách dominovalo ANO.

Občanským demokratům se podařilo také zabodovat ve 112 okrscích, jež minule ovládla TOP 09.

Hayato Okamura kandiduje do senátu za KDU-ČSL.
Vzdá se Čižinský mandátu? Poslancem by se mohl stát Okamurův bratr

Ostatně v hájemství TOPky nelovil jen tým vedený Bohuslavem Svobodou. Ještě více vítězství ji sebral Jan Čižinský a jeho hnutí Praha sobě.

Celkově zabodovalo ve 225 okrscích, z toho ve 159, kde před čtyřmi lety slavila TOP 09. Díky tomu se výrazně „přebarvilo“ centrum Prahy, především na levém břehu Vltavy.

Ekonom a poslanec Patrik Nacher.
Zastupitelé ANO v Praze si vybrali předsedu. Je jím poslanec Patrik Nacher

Co se týče okrajových částí metropole, ty byly před čtyřmi lety zbarvené dle hnutí ANO. Nyní ale zmodraly díky vítězství ODS. Hnutí premiéra Andreje Babiše zůstaly tři „državy“. Paneláková sídliště na Jižním Městě, na Lhotce a část Proseka.