Kandidátkou na primátorku je jednička ANO v Praze Adriana Krnáčová. Koalici utvořily ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN). Ve funkci dnes skončil dosavadní primátor Tomáš Hudeček (dříve TOP 09).

Zastupitelé ráno pouze složili slib zastupitelů, poté bylo jednání na návrh lídra Trojkoalice Petra Štěpánka (SZ) přerušeno. Magistrátní koalice má jen těsnou většinu jednoho hlasu, proto potřebuje mít na jednání přítomny všechny zastupitele. Problém souběhu zastupitelstev se týká například právě Štěpánka (SZ), který má být zvolen starostou Prahy 4, kde začne jednání v 10 hodin.

Proti přerušení do 18 hodin se postavil předseda zastupitelského klubu TOP 09 a končící náměstek primátora Václav Novotný. Ten přerušení označil za nedůstojné. Znovu jednat chtěl již od 13 hodin, zastupitelé jeho návrh ale nepřijali. K Novotnému se přidala i zastupitelka ODS Alexandra Udženija. Ani její návrh na přerušení jednání do 13.30 hodin nebyl přijat.

Priority primátorky: boj s korupcí, veřejná správa a legislativa

Kandidátkou na primátorku je Krnáčová, která má mít na starosti boj s korupcí, veřejnou správu a legislativu. Další zástupci ANO budou řešit finance, majetek a majetkové podíly firem, bezpečnost, zdravotnictví a bydlení. ČSSD připadla doprava, sociální politika a problematika evropských fondů a školství. Trojkoalice má zase řídit oblasti životního prostředí, kultury a památkové péče a infrastruktury.

V jedenáctičlenné radě má mít ANO kromě primátora další čtyři zástupce, ČSSD a Trojkoalice pak po třech. Krnáčová by měla mít tři náměstky, Evu Kislingerovou z ANO, Matěje Stropnického za Trojkoalici a Petra Dolínka z ČSSD. Rozděleny jsou již i místa předsedů magistrátních výborů. Jedinou výjimkou je kontrolní výbor, jehož předseda bude z opozice.

Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ním s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech mají Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla.