Jména nových radních zástupci stran říci nechtěli, jednání se dříve zastavilo na osobě Matěje Stropnického, jehož návrat do rady ANO a ČSSD odmítaly. „Dnes jsme se domluvili na všech bodech, které byly předloženy Trojkoalicí," řekl Wolf.

Zástupci Trojkoalice nakonec stáhli svůj požadavek zvýšit daň z nemovitosti. Vadilo to zástupcům ANO. „Pro nás je to dobrý výsledek, dlouho jsme o tom debatovali a hledali jsme konsenzus. Já to hodnotím jako dobrý výsledek," řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Mezi požadavky Trojkoalice byla kromě zvýšení daně z nemovitosti například budoucnost nákladového nádraží Žižkov, objektu centra Klinika nebo určení dvou procent prostředků z investic na instalaci umění ve veřejném prostoru.

Fond sociálního bydlení

Podle radní Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice) jde v tuto chvíli o to najít způsob, jak by město dávalo peníze do fondu sociálního bydlení.

„Bavili jsme se o tom, že se budou hledat peníze z vnitřních zdrojů magistrátu. Matěji Stropnickému nešlo o zvýšení daně, ale aby se nějak naplňoval fond, on chtěl jen zajistit udržitelné plnění fondu a aby bylo možné takové byty stavět kontinuálně. Teď jde jenom o to najít mechanismus, jak to vyřešit," řekla Plamínková.

Podle předsedy pražských zelených Ondřeje Mirovského je předběžná dohoda taková, že by se fond měl plnit penězi z výnosů z pronájmů městského majetku.

Jména zůstala v tajnosti

Jména nových radních nechtěl nikdo z vyjednávačů říci. Minulý týden poslanec a vyjednávač ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že za ANO by měl v radě nově usednout zastupitel Karel Grabein Procházka. Podle dostupných informací by měla být zvolena za ČSSD zastupitelka a bývalá radní Irena Ropková a mluví se i o místostarostovi Prahy 1 Danielu Hodkovi.

Trojkoalice navrhla předsedu SZ Stropnického, což ale odmítají ANO a ČSSD. Očekávají, že po schválení pěti požadavků, bude strana ochotnější nominaci Stropnického stáhnout. „Předpokládám, že ano, ale nevíme to," uvedla k tomu Krnáčová.

Podle Mirovského jsou dalšími možnými kandidáty SZ do rady on a Petra Kolínská, o konkrétním jméně rozhodne v pondělí krajské vedení SZ. Strany se zatím nedomluvily na obsazení magistrátních výborů. Spor strany vedou především o post předsedy výboru pro dopravu.

Bude koalice fungovat?

Vznik nové koalice kritizuje opoziční ODS. „ODS považuje princip vytváření pražské koalice, kdy jsou Pražané vydíráni zvyšováním daně z nemovitosti či podporou anarchistických projektů typu Klinika, za naprosto nehorázný. Socialistická doktrína utrácení z cizího a podpory nesmyslných projektů nás sžírá každým dnem," uvedla předsedkyně zastupitelů za ODS Alexandra Udženija.

Staronová vláda podle ní rok a půl nic nedělala a ani nadále nebude fungovat. „Nyní jako zázrakem bude fungovat?" uvedla.

Strany by měly mít v 65členném zastupitelstvu většinu 34 hlasů. Původně měla koalice 33 hlasů, do klubu ČSSD ale vstoupila nezávislá zastupitelka Monika Krobová-Hášová, která kandidovala za TOP 09, po volbách ale ze strany i jejího klubu odešla. Nyní vládne Praze sedm radních, rada má v plném počtu 11 členů.

Čtěte také: Starostové: Pražské ANO jde proti doporučení Babiše