Navštívila je totiž skupina členů integrovaných záchranných složek, kteří hravou formou děti provedli několika úskalími, jež je mohou v každodenním životě potkat. Pražští záchranáři a hasiči tento program v rámci projektu Bezpečnostní průprava dětí předškolního věku provádějí už tři a půl roku.

„Za tu dobu jsme v pražských školkách navštívili přes 16 tisíc dětí," říká koordinátorka projektu Michaela Strnadová, která sama pracuje jako záchranářka. „Zájem o to je obrovský. Třeba loni před Vánocemi jsme jeli 15 takových programů tři týdny v kuse," doplňuje.

„Občas slýcháme, proč takto malým dětem dávat například úplné základy poskytnutí první pomoci, ale máme výbornou zpětnou vazbu. Přišla za mnou třeba maminka a říkala, že mi musí poděkovat. Když se jejímu synovi stal úraz, nemusela ho vůbec uklidňovat, naopak on uklidňoval ji. Věděl, co záchranáři dělají, že se nemusí ničeho bát. To je něco úplně jiného, než když sanitkou jedete s vystresovaným dítětem, jehož stav se i kvůli špatné psychice zhoršuje," uvádí Strnadová.

Les rukou

A když se pak dá do práce, je to názorně vidět. Děti poslouchají, a když se jich záchranářka zeptá, jaké nebezpečí hrozí v kuchyni, zvedá se les rukou. „Moc se mi to líbilo. Doufám, že se jednou podívám do sanitky," vynáší po programu překvapivé přání malá Terezka.

„Je to živé téma, máme ho ve vzdělávacím programu, takže se dětem řadu takových informací snažíme předávat sami," popisuje ředitelka mateřské školy Peroutkova Naďa Suchá. „Ale samozřejmě, když přijde skutečný záchranář nebo hasič v uniformě, je to pro ně něco navíc. Mají radost, že si mohou všechno osahat," těší ředitelku.

Zda se do tohoto programu školky zapojí, záleží na jejich vedení. „Školy toho mohou využívat, ale není to jejich povinnost. Moudří a rozumní ředitelé toho ale využívají hojně," říká pražská radní pro školství a volný čas Ludmila Štvánová.

„V čím nižším věku se začne s dětmi v této problematice pracovat, tím víc si z toho vezmou. V tomto předškolním věku jsou navíc děti dojmům z této prevence mnohem přístupnější než například v pubertě, kdy často mávnou rukou, že to nepotřebují vědět," přibližuje radní s tím, že ale i děti školního věku absolvují podobné vzdělávací programy, i když jsou jinak koncipované.

Defibrilátor ve školách

Na řadě základních škol v Praze byl instalován defibrilátor, takže žáci procházejí kurzem, jak ho využít. U dětí staršího školního věku je zase podle radní zapotřebí hlavně protidrogová prevence. V případě bezpečnostní průpravy dětí předškolního věku jde navíc podle pražského primátora Tomáše Hudečka o projekt, který město stojí minimum prostředků. Členové záchranných složek totiž musejí preventivně výchovné činnosti provádět ze zákona.

„Podpořit takový program není problém, otázka je spíš, v jaké míře, protože existují neziskové organizace, které se tím zabývají, aniž by byly nějak ovlivňovány magistrátem. Na druhou stranu je pravda, že nejlépe jsou na to vybaveny složky integrovaného záchranného systému. Pokud si tedy do svého rozpočtu dají částku, která odpovídá vzdělávání ve školách, schvalujeme to jako celek," uvádí Hudeček.