Podle informací magistrátních úředníků a dalších lidí se v kancelářích začalo už před konečným rozhodnutím zastupitelů balit a stěhovat. Na chodbách se prý objevily nejen sbalené krabice, ale i pytle plné papírů ze skartovaček.

Odvolaní zastupitelé

Pražští zastupitelé dnes v tajné volbě odvolali nejen primátora Bohuslava Svobodu, ale i dva radní. Zbylí dva členové rady za ODS v zápětí na funkce v jedenáctičlenné radě sami rezignovali. Pražská ODS tak po 22 letech skončila v opozici.

Po rozhodnutí zastupitelů se v některých kancelářích otvíraly lahve šampaňského. „V jedné z vystěhovaných místností se popíjelo a linul se odtud cigaretový odér," popsal svědek. „Kdyby všechno fungovalo na magistrátu tak rychle jako stěhování končících radních," komentoval překvapivou rychlost, s jakou radní „vyklidili své pozice".

Skartování dokumentů

Končící primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v reakci na to odmítl informace o skartování dokumentů. „Devadesát procent dokumentů má evidenční číslo a všechny jsou i v elektronické podobě, žádné dokumenty není proto možné jen tak zničit," řekl. Pokud magistrát nechává skartovat nějaké materiály, pak to prý dělá hromadně.

TOP 09, která má nejsilnější pozici v zastupitelstvu, zůstalo po dnešním hlasování všech šest členů rady. Strana začne o další spolupráci vyjednávat s ČSSD. Jasno by mělo být v řádu dnů až týdnů.