S mimořádnou situací se musí popasovat úředníci Prahy 7, kteří kromě voleb připravují také hlasování v místním referendu o budoucnosti radnice. „Přípravy jsou ve finální fázi," uvedl mluvčí sedmé městské části Martin Vokuš. Obě hlasování se podle něj uskuteční na místech, na něž jsou lidé zvyklí, tedy většinou ve školách. Zaměstnanci radnice ale museli připravit oddělené volební místnosti, což jim způsobilo nemalé potíže. „Snažili jsme se vyřešit vše tak, abychom nenarušili výuku," řekl mluvčí. Tam, kde nebyly k dispozici dvě místnosti, bude volební místnost oddělena plentou.

Hlasovací lístky se jmény devíti adeptů na prezidenta roznášeli úředníci lidem do schránek do úterý. Dnes končí možnost vyzvednout si volební průkazy, které lidi opravňují volit v jiné volební místnosti než v místě bydliště. Šestá městská část jich vydala 700, velký zájem o ně byl i v Praze 10.

Vězni mají eminentní zájem zvolit si hlavu státu

Některé volební okrsky se už nyní rozhodla personálně posílit Praha 4. „Členové volební komise s přenosnou volební urnou půjdou do Thomayerovy nemocnice, Ikemu a domovů důchodců," uvedl mluvčí radnice Jiří Bigas. „V pankrácké věznici chce volit 450 vězňů, což je nebývalý zájem," doplnil. Úřad přijímá individuální žádosti od méně pohyblivých občanů. Navíc má i samostatný volební okrsek pro bezdomovce a občany, kteří mají trvalé bydliště na radnici. Je jich asi 2000.

Úřad Prahy 6, kde se o organizaci voleb stará 700 lidí, vydal volební lístky pro 400 vězňů z ruzyňské věznice a pro zhruba 100 pacientů z ústřední vojenské nemocnice. Úředníci půjdou na žádost seniorů s volebními urnami do asi 200 domácností. V nemocnici na Bulovce má o první kolo voleb zájem 120 pacientů. Podle mluvčího nemocnice Martina Šalka přitom o senátní volby projevili zájem pacienti dva.

Na volby bude v metropoli dohlížet 150 strážníků městské policie. „Strážníci se v rámci hlídkové činnosti zaměří zejména na dodržování veřejného pořádku," uvedl mluvčí Jan Čihák.