Nejvyšší částku dostane radnice Prahy 4, a to zhruba 128 milionů korun. Více než 100 milionů Kč pak dostanou také radnice Prahy 8 a 10. Nejnižší částku naopak dostane Praha-Nedvězí, a to 310 tisíc korun. Finanční prostředky mohou městské části použít například na pořádání sportovních akcí pro děti, v oblasti školství nebo na chod neziskových organizací.

Opozice označila přerozdělování za nespravedlivé

Zastupitelé se ve čtvrtek dohadovali, zda Praha rozděluje peníze spravedlivě - město je dělí mezi radnice bez ohledu na počet hracích přístrojů v té které městské části.

Opoziční zastupitelka Jaroslava Janderová (ODS) označila způsob rozdělování financí za nespravedlivé. Například Praha 1 podle ní generuje z kasin na svém území nejvyšší částku, z které ale podle Janderové nedostává odpovídající sumu.

Dopady hazardu jsou pro město dražší 

S tvrzením Janderové nesouhlasil například zastupitel a místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský nebo zastupitel Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Podle nich dopady hazardu jsou pro město dražší než finance, které z hazardu město získá.

Pražští zastupitelé loni v listopadu schválili novelu vyhlášky o hazardu, která zakázala všechny herny v Praze, v provozu mohou být pouze provozovny označené jako kasina. Herny postupně ruší ministerstvo financí ve správním procesu. V Praze je evidováno asi 7000 hracích přístrojů.

Čtěte také: Praha dá radnicím 31 milionů korun na školství a sport