VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pražské minipivovary vyvařují jarní piva

Praha - Na jaře se chystá množství speciálů, které přitahují stále více zákazníků.

14.4.2009 1
SDÍLEJ:
Přehrát

Marek Kocvera (na snímku u varny piva), provozní restaurace a pivovaru Strahov poskytl Deníku 10. dubna rozhovor.Foto: DENÍK/Jan Handrejch

Pražské minipivovary reagují na oteplení vařením pivních speciálů. Těch se uvaří nejvíce právě v období okolo Velikonoc, na jaře a v předvánočním čase. „Ke každému ročnímu období se hodí trochu jiný druh piva. S oteplováním jsme začali točit světlou kvasnicovou jarní 14º, která je i chmelením lehčí, chuťově výraznější a více sladovější. Samozřejmě nadále nabízíme i světlou a polotmavou 12º,“ popisuje svá piva sládek pivovaru u Bansethů v Nuslích Jan Kroužek.

„K vyloženě teplému, letnímu období se pak hodí pšeničné pivo, které je osvěžující, nakyslé, s ovocnou chutí a které je mimo jiné velice oblíbené u žen,“ radí sládek, který připravuje vlastní pšeničné na polovinu května. Velikonoční pivo je nyní na čepu i v klášterním pivovaru na Strahově. „Velikonoční třináctka je světlé pivo typu Pilsener. Jedná se o středně prokvašené a středně tělnaté pivo s vyšší hořkostí. Vaří se na oslavu přicházejícího jara a také proto, že zde v klášteře jsou Velikonoce nejvýznamnějším svátkem roku. Je velice pitelné obzvláště v teplém počasí,“ popisuje pivo Zuzana Sklenářová, manažerka pivovaru.

K teplému počasí se však snad ještě víc hodí osvěžující pšeničné pivo, které se na Strahově začne točit v polovině května. „Pšeničná 13º je jediné naše pivo, které je vařeno z více než 50 procent z pšeničného sladu. Toto pivo navazuje na tradici vaření pšeničných tedy bílých piv v Čechách. Lehké pivo s nižší hořkostí, a s, pro pšeničná piva typickou, banánovou vůní je velice vhodné pro horké dny,“ doplňuje Sklenářová.

Pivovarský dvůr

Vyhlášeným pivovarem speciálů je Pivovarský dvůr v Chýni u Prahy. Pro zájemce je již 14 dní na čepu světlá velikonoční 14º, která byla uvařena již po Novém roce a tři měsíce zrála. „Jedná se o kvasnicové, nefiltrované a nepasterované pivo, které zde vaříme v tomto čase již tradičně,“ říká místní sládek Tomáš Mikulka.

Dalším jarním speciálem je mlynářská 12º, vařená ze směsi ječného, pšeničného a žitného sladu. Kromě toho je stabilně na čepu 10º, 12º a tmavá 14º. „Čtvrté a páté pivo se obměňuje sezóně, za rok se u nás vystřídá až 17 druhů piva. Lidé se těší vždy na něco jiného, každý týden je čeká jiné pivo. I proto se k nám rádi vracejí,“ dodává Mikulka.

Z Irska a Spojených států k nám dorazila tradice zelených piv, která se nyní objevují i v pražských hospodách. „Zatímco některé pivovary přicházejí se zeleným pivem pouze před Velikonocemi, my máme speciální zelené kopřivové pivo v nabídce po celý rok. Jedná se o pivo s přídavkem přírodního kopřivového extraktu,“ informuje Václav Potěšil, spolumajitel Pivovarského domu v Lipové ulici.

Zde je na čepu obvykle 8 druhů piva a sezóně přibývají další. „Čtrnáctistupňový březňák, märzen, který je v nabídce od března, pomalu dochází, ale ve sklepě je již navařený májový kozlík, bock, který začneme točit na 1. Máje,“ doplnil Potěšil.

Druhy vařených piv se střídají i v pivovaru U Bulovky. „V současnosti máme na čepu světlou 12º, světlou i polotmavou pšeničnou 13º a tmavou 14º. Kromě toho už nám několik měsíců zraje silná májová 18º, kterou začneme točit na začátku května. Druhy vařených a čepovaných piv se v průběhu roku často mění,“ říká Jakub Martinka, sládek z pivovaru U Bulovky.

Pro každé roční období se hodí jiný druh piva
Marek Kocvera je manažer a syn majitele Klášterního pivovaru Strahov, který byl po téměř 100 letech obnoven v roce 2000. Zeptali jsme se ho na různé druhy piva, speciálně na jarní a velikonoční.
Obměňujete nabídku piv podle ročních období?
Obecně platí, že pro teplejší měsíce jsou vhodná lehčí piva a pro zimní měsíce zase silnější plnosladová piva. Jarní pivo by mělo být svěží a lehké. Hořkost bych řekl, že s obdobím nesouvisí. U nás máme celkem šest druhů piva Sv. Norbert, dvě celoročně a čtyři sezóně. Celoročně vaříme piva řekněme univerzální a to sice polotmavou třináctku a lehce hořčí tmavou čtrnáctku Jantar. Pro každé roční období pak máme speciální pivo.
Jak se daná piva od sebe liší? Vyrábějí se například jiným způsobem?
Postup je vždy stejný, piva se liší pouze použitými surovinami. Snad jen u podzimního piva používáme chmelení za studena v ležáckém tanku.
Co je typické pro jarní piva?
Hlavně svěžest a lehkost. Domnívám se, že důležitá je i barva, která by měla mít určitou jiskru prvních silných slunečních paprsků, pokud se jedná o spodně kvašené pivo z ječného sladu. U pšeničných piv je typické zakalení ze zbytkových kvasnic. Obecně by barva zase měla odpovídat světlu a náladě daného období.
Snoubí se jarní pivo s tradičními jarními pokrmy?
Samozřejmě návaznost na pokrmy existuje, ty mají být lehké, čerstvé. Pivo se někdy využívá přímo při přípravě pokrmů. Loni jsme například připravili čokoládový pivní dort z černého piva. Tradičně ale používáme pivo k přípravě guláše, marinády na kuře, zázvorovo-pivní omáčky k vepřové panence, husy, buřtů na pivě a mnoha dalších jídel. Vzhledem k tomu, že jsme restaurační minipivovar, pivní kuchyně tvoří jednu stránku jídelního lístku.
Pociťujete nějaké změny v počtu a složení zákazníků v souvislosti s ekonomickou krizí? Jsou pivní speciály dobrým a účinným receptem na přilákání zákazníků?
V počtu a složení zákazníků se krize naštěstí zatím neprojevuje, ale na odbyt jdou nyní spíše levnější jídla, takže dopad na tržby je znatelný. Menší dopady krize přikládám poloze našeho pivovaru a kvalitě piv i kuchyně. Co se týká náklonnosti k pivním specialitám, je třeba rozlišit, zda se jedná o turistu či domácí klientelu. Turisté většinou širokou paletu piv znají a jsou na ni zvyklí, tudíž spíše ocení možnost výběru. Domácí klientela, byla bohužel čtyřicet let zvyklá na maximálně tři druhy piva a nejvíce se dodnes pije desítka na množství. Degustační přístup k pivu je fenoménem až posledních několika let a Češi si pomalu zvykají,že existují i jiná piva, která se dají vychutnávat například stejně jako víno. Dokonce si troufám tvrdit, že degustačních prvků je u piva ještě více a je zde širší spektrum chutí a druhů.

Autor: Jan Piroch

14.4.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nový přístřešek v tramvajové zastávce Nad Havlem
2

Nad Havlem chtěli lidé budku u zastávky, jejich úsilí mělo úspěch

Miloš Zeman a Karel Srp starší. Ilustrační foto.
5

Dle očekávání: Karel Srp v radě ÚSTR nezasedne. Kvůli členství v KSČ

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Co je pro někoho stará veteš, jinému poslouží. Zaklínadlo zní: Re-Use

Praha – Pomoci vdechnout nový život starým věcem mají takzvaná Re-Use centra, která umožní nacházet uplatnění pro starší, avšak stále funkční či využitelné předměty. Ty by jinak kvůli své nemodernosti skončily v odpadu. Po vzoru Vídně nebo třeba Budapešti začíná magistrát hledat vhodné prostory pro spuštění pilotního projektu – dobře dostupnou krytou halu. Či více hal: buď pro otevření hlavního Re-Use centra, nebo několika center menších.

Na ozdravné pobyty pro děti ze smogových oblastí půjde 40 milionů

Praha - Na ozdravné pobyty dětí, žijících ve smogových oblastech, půjde 40 milionů korun z Národního programu Životní prostředí. Žádat o ně mohou školy, školky a nově i dětské skupiny, a to od 4. září. Oproti dřívějším dotacím je nyní podmínkou, aby byl pobyt spojený s ekologickou výchovou. V dnešní tiskové zprávě to sdělilo ministerstvo životního prostředí.

Ztraceným lidem v lesích pomohou záchranné tabulky

Praha - Body záchrany. Tak se jmenují destičky se speciálním kódem, s jehož pomocí hasiči či záchranáři lehce lokalizují člověka v nouzi. V pražských lesích jich nově přibylo 29.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení