„Poté, co propadli státu, se 15. května stali majetkem Zoo Praha," uvedla mluvčí zahrady Tereza Palečková. Jsou to tři samci a jedna samička, chovatelé jejich stáří odhadují na tři roky. V expozici jim dělají společnost arové zelenokřídlí.

Papoušci arové hyacintoví se v pražské zoo poprvé objevili v roce 1951 v rámci transferu z Nizozemska do Sovětského svazu. Chováni tu byli i v 80. letech až do roku 1990, kdy je zloději odcizili z tehdejšího Štěpničkova pavilonu. Poté už je Zoo Praha nechovala, přiblížila Palečková historii chovu arů hyacintových v zahradě hlavního města.

Největší létající papoušek světa dorůstá do délky až jednoho metru a váží okolo 1,5 kilogramu. Těžší než on už je jen pozemní nelétavý kakapo soví z Nového Zélandu. Arové hyacintoví se řadí mezi ohrožené druhy, velikost jejich populace se v současné době odhaduje na 6500 jedinců. Ve volné přírodě se tento druh vyskytuje v Brazílii, Bolívii a Paraguayi, hlavním místem výskytu je park Pantanal, kde žije zhruba 5000 jedinců. Hnízdí v dutinách stromů nebo ve skalních průrvách. Snášejí jedno až dvě vejce, ale většinou odchovají jen jedno mládě.

Hlavními pronásledovateli arů hyacintových jsou obchodníci se zvířaty a lovci, kteří zabíjejí ary na maso a pro peří. Cena v zajetí chovaných ptáků se pohybuje mezi 250.000 až 300.000 korun. „Cena chovného páru je ještě vyšší," řekla Pavla Říhová, která má v ČIŽP na starost kontrolu dodržování úmluvy o zákazu obchodování s ohroženými druhy. Čtveřice podle jejích informací pochází z velkého zátahu na překupníky z roku 2010. Tito čtyři ptáci byli zabaveni na východě Čech, měli falešné doklady z Nizozemska. O propadnutí papoušků státu se rozhodovalo ve správním řízení, trestní řízení s chovatelem stále běží.

V akci nazvané Linie celníci ve spolupráci s ČIŽP odhalili v roce 2010 sedm českých chovatelů podezřelých z mezinárodního pašování vzácných papoušků. Mláďata papoušků nebo jejich vejce vozili z Brazílie a obchodovali s nimi v zemích EU. Celkem při akci zabavili celníci 32 chráněných exotů v hodnotě desítek milionů korun.

Na stopu se celníci chovatelům papoušků dostali, když v květnu 2010 při silniční kontrole na dálnici u Lanžhota na Břeclavsku nalezli v jednom ze zastavených vozů pět kakadu palmových. V červnu pak inspekce našla při prohlídce auta a domovních prohlídkách ve východních Čechách a na jihu Moravy 18 vzácných papoušků.