„Říkal jsem si, že na dnešní oslavě 86. výročí otevření Zoo Praha bychom mohli přivítat letošního 1 200 000. návštěvníka. Přišel však už o den dřív. Tím lépe,“ konstatoval ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a dodal: „Letošní sezóna je skvělá nejen co do návštěvnosti a odchovů zvířat, ale také tím, že sílí naděje na vybudování tramvajové trati, která by vedla kolem západní hranice zoo, i na výkup Trojského pivovaru, v němž by bylo možné vybudovat přednáškový sál, restauraci a ubytovací kapacity sloužící zoologické zahradě. Doufejme, že časem tyto vize dojdou naplnění.“

V Zoo Praha proběhne ve čtvrtek Výroční slavnost, její součástí budou také křtiny mláděte lachtana jihoafrického
Pražská zoo oslaví 86. výročí od svého otevření i křtinami lachtana a zubra

Součástí oslav byly i křtiny 

Slavnostního zahájení Výroční slavnosti se zúčastnili také náměstkyně pražské primátorky Eva Kislingerová, pražská radní Irena Ropková a další zástupci vedení hl. m. Prahy. Společně s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem pokřtili nové rozšířené vydání knihy Lexikon zvířat od A do Z.

Poté následovaly další křtiny. Svého jména se dočkala mála zubří samička, jež se narodila začátkem září. Čestné role jejích kmotrů se ujaly hlavní postavy filmu Sněženky a machři herci Veronika Freimanová a Václav Kopta. „Nikdy jsem žádné mládě nekřtila a je to pro mě premiéra,“ přiznala se přední česká herečka. A co přeje její herecký kolega mláděti? „Vydrž, Prťka, vydrž!“ vykřikl rozverně Václav Kopta, když zjistil, že malá zubří samička dostala jméno Prťka podle této slavné filmové hlášky.

Den chovatelů želv proběhne v sobotu v Zoo Praha. Zájemci se dozví mnoho zajímavostí o želvě tuniské.
V pražské zoo o víkendu poradí chovatelům želv

Vnuk slavného Gastona 

Poté se oslava přesunula k expozici lachtanů. Tam už přihlížející bavilo vystoupení krasoplavců. Po nich přišel na řadu malý lachtánek narozený koncem května. Jedná se o vnuka proslulého Gastona, kterého v roce 2002 odnesla povodeň. Od svých kmotrů Tomáše Kluse a jeho dcery Josefínky dostalo lachtaní mládě jméno Nelson. „Věřím, že lachtánek bude rozdávat radost všem okolo sebe,“ nechal se slyšet zpěvák.

V rámci doprovodného programu pak měly odvážnější nátury jedinečnou možnost navštívit velmi populární výstavu s 60 druhy živých sklípkanů a být svědky komentovaného krmení pavouků jejich chovatelem a majitelem vystavených exemplářů Davidem Šťastným. Navíc tato výstava byla pro velký zájem veřejnosti prodloužena až do konce října.