Velké chovatelské úspěchy mezinárodní úrovně zaznamenali chovatelé vzácných ptáků v Zoo Praha. Prvním z nich je odchov dvou mláďat dvojzoborožce nosorožčího, což je největší stromový zoborožec a aktuálně ho chovají ve 20 zoologických zahradách a ptačích parcích v Evropě.

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha, na zahájení výstavy Czech Nature Photo, spolu s Veronikou Souralovou, ředitelkou Czech Photo Centre, a Michalem Krausem, fotografem a předsedou poroty soutěže.
V pražské zoo byla zahájena výstava nejkrásnějších fotografií přírody

Samice Markéta nemá v Evropě konkurenci 

„Seznámení páru probíhalo velmi dobře a už po třech týdnech, kdy byli jedinci vedle sebe ve voliérách, začali vokalizovat v párovém duetu. Od první chvíle byla patrná náklonnost, což u zoborožců nebývá časté,“ popisuje seznámení chovného páru Antonín Vaidl, kurátor ptáků ze Zoo Praha, a doplňuje: „Než jsme stačili samce pojmenovat, už samice hnízdila. Oba nás překvapili dvěma zdravými mláďaty.“

Pražská dvojčata dvojzoborožců jsou jediná odchovaná mláďata tohoto druhu v Evropě od roku 2015. Jejich matka, samice Markéta, je navíc jedinou samicí odchovávající potomky v posledních třech letech a zároveň evropskou rekordmankou, co se počtu mláďat týká. Dvojčata jsou jejím 9. a 10. mládětem. V Evropě tak nemá konkurenci. Návštěvníci je již nyní mohou vidět v jejich expozici v dolní části zoo.

V neděli je Světový den hadů a patřit bude mimo jiné i užovce podplamaté.
V pražské zoo oslaví Světový den hadů

Kakadu palmový patří mezi skvosty ptačí říše

Přírůstku se dočkal také chovný pár kakadua palmového. U nich se jedná o první mládě přirozeně odchované v rámci Unie českých a slovenských zoo a zároveň je jediným takto odchovaným mládětem v letošním roce v evropských zoologických zahradách. „Po inkubaci trvající 29 dní se nám 20. dubna v hnízdní dutině pod rodiči vylíhlo mládě. Odchov probíhal zcela přirozeně v chovatelském zázemí,“ uvádí Antonín Vaidl a dodává: „Podle velikosti a zbarvení můžeme s jistotou říci, že mládě je samička, která bude po osamostatnění obývat Rákosův pavilon.“

Kakadu palmový patří mezi skvosty ptačí říše a první jedinci přišli do Zoo Praha v roce 1995. Tito papoušci si získali oblibu díky svému netypickému antracitově černému zbarvení a bohaté chocholce.

Samice Wilma je novou obyvatelkou expozice pand červených.
Pražská zoo má nový přírůstek. Panda červená přicestovala ze Švédska