„Jde nám především o to, aby si návštěvníci mohli práci sami vyzkoušet a vyrobit si ze sloního trusu vlastní papír," řekl Bobek.

Zahrada chce postavit zastřešenou dílnu, kde budou mít lidé k dispozici vše potřebné. Podobné snahy se podle Bobka objevily v jiných zahradách v Evropě. Manufakturu na výrobu papíru nechali postavit třeba v zoo v Curychu. Prozatím ji ale nezprovoznili.

Zoologická zahrada, která je příspěvkovou organizací Prahy, dostala od města na manufakturu 2,5 milionu korun, vyplynulo z nedávno schváleného rozpočtu na letošní rok.

Tradice na Srí Lance

Výroba papíru ze sloního trusu má dlouhou tradici na Srí Lance. Sloní sirotčinec v Pinnawale, odkud nedávno do pražské zoo přicestovaly dvě slonice, si na provoz vydělává nejenom ze vstupného, ale právě i výrobou a prodejem papíru. V místním obchůdku jsou k dostání třeba notesy, kalendáře, plastiky nebo talismany.

Po vymytí a usušení se trus asi den vaří a následně opět suší. Pak dělníci rostlinná vlákna řežou a znovu máčí ve vodě s přidanou směsí papíru, papírovou emulzi nechají vyschnout na slunci a vzniklý hrubý papírový arch znovu namáčí a lisují.

Čtěte také: Pohledem Miroslava Bobka: Přísně tajné