„Obměna vozového parku je zcela na místě. Praha má totiž velmi specifický geografický charakter, výrazný výškový rozdíl a velmi různorodou síť komunikací.

Na vozový park zdravotnické záchranné služby, který je permanentně v pohotovosti, působí terén hlavního města velkým zatížením," uvedl pražský radní pro oblast zdravotnictví Radek Lacko.

Záchranka získá i mikrobus vhodný pro svoz zaměstnanců při mimořádných událostech a krizových stavech. Pořídí také dalších pět vozidel za stará 15 až 20 let.

Peníze půjdou i na školení

Podle ročenky pro rok 2014 měla pražská záchranka 58 sanitek a 13 osobních aut, kterými k zásahům jezdí lékaři. Mezi speciální vozidla patří například sanitka pro přepravu pacientů na vozíku nebo s nadváhou, servisní automobil pro opravy či vyprošťování sanitek v terénu, dva malé elektromobily pro pohyb v úzkých uličkách centra, transportní vozidla až pro 12 lidí, dodávky inspektorů provozu nebo vozidlo koronera.

Další finanční prostředky Praha vynaloží na techniku ke školení a vzdělávání zaměstnanců a výukové modely. Obnoví také telefonní ústřednu v Nádražní ulici nebo centrální úložiště dat. Letecká záchranka pořídí nový sonograf, tedy zařízení k vyšetření měkkých tkání, nejčastěji orgánů v břiše, případně v těhotenství.

Čtěte také: Pražská záchranka dostane tři miliony na speciální vybavení