Delegáti ho v sobotu na sněmu, který se konal v hotelu Dorint Don Giovanni, zvolili novým předsedou krajské organizace strany. Krajského sněmu, který rozhodoval o novém vedení pražské TOP 09, se zúčastnilo 98 delegátů. A Koubka podpořily dvě třetiny z nich: 64 delegátů.

Nový šéf krajské organizace se může pochlubit vizitkou nejúspěšnějšího pražského starosty v barvách TOP 09: v říjnových komunálních volbách totiž jeho strana v desetitisícovém volebním obvodu Praha-Libuš získala spolu s nezávislými kandidáty téměř 41 procent hlasů.

„Můj recept na úspěch? Čtyři roky na ulici. Když mi napíše občan, že chce před domem zklidnit dopravu, protože mu tam jezdí rychle auta, než abych složitě odepisoval a vymýšlel, co jde a co nejde, zastavím se za ním a řeknu mu, jak to je, z očí do očí," popsal tehdy Pražskému deníku, jak komunikuje s obyvateli svojí městské části.

Osmatřicetiletý Jiří Koubek je starostou Libuše ve druhém volebním období. Výrazného výsledku dosáhl už před čtyřmi lety: tehdy měla kandidátka pod jeho vedením nejlepší výsledek TOP 09 v obcích a městských částech nad 10 tisíc obyvatel (35 procent hlasů). A je přesvědčen, že úspěch bude mít jeho strana i v rámci celé metropole, kdy v říjnu o dvě procenta zaostala za vítězným hnutím ANO.

Nový směr

„Věřím, že pražská organizace nabrala nový směr. Jsme připraveni předkládat kompetentní návrhy řešení problémů Prahy a být ve svých postojích srozumitelní," říká nově zvolený předseda.

„Máme více starostů městských částí než před čtyřmi lety, zastoupením v radách máme vliv na rozhodování mnoha radnic. Své odpovědnosti dostojíme," slibuje Koubek.

Vedle něho povedou pražskou TOP 09 nově jako místopředsedové Jiří Pařízek, Pavlina Hájková a Radek Vondra. Dále bylo do předsednictva zvoleno pět členů, a to František Laudát, Jan Petr, Stanislav Urbánek, Jiří Vávra a Adamová Markéta.

Muž, který má vrátit úspěch Pražskou TOP 09 od soboty vede nový předseda: osmatřicetiletý Jiří Koubek. Rodák z Vysočiny žije v Praze od dvaceti let. Vystudoval Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy. Působil v několika nakladatelských i vydavatelských domech na pozici vedoucího obchodních týmů. V roce 2013 se v předčasných parlamentních volbách stal poslancem. Je také druhým volebním obdobím mezi voliči oblíbeným starostou Prahy-Libuše.

Čtěte také: Zemětřesení v pražské TOP 09: končí dva její nejdůležitější muži