Pro domácnosti to tak znamená zdražení o několik desítek korun měsíčně. Vyplynulo to z nového ceníku Pražské teplárenské (PTAS). Ta dodává v Praze teplo přibližně 270 tisíc domácností.

„Zvýšení průměrných cen je způsobeno rostoucími náklady na výrobu a dodávky tepla, zejména pak nárůstem nákladů na pořízení energií a rostoucí cenou emisních povolenek," píše v tiskové zprávě PTAS.

Domácnost v modelovém bytě 3+1 s roční spotřebou zhruba 30 GJ zaplatí o asi 40 korun měsíčně více. Rodina v bytě, kde odebírají teplo z Pražské teplárenské soustavy, se průměrná cena měsíčně zvýší o 60 korun.

Neopodstatněné zdražení

Zdražení kritizuje Sdružení za férové ústřední topení. Podle něj je neopodstatněné. Nelíbí se mu například zdůvodnění zahrnující zdražení emisních povolenek. „Společnost však nemá provozy, které by vypouštěly oxid uhličitý, a sama nespaluje ani uhlí, ani odpad," upozornil předseda sdružení Jan Ferenc.

Ceny tepla od Pražské teplárenské se pro letošní rok změnily podle zdroje energie a velikosti spotřeby. Domácnostem s průměrnou spotřebou, které odebírají teplo z lokálních plynových zdrojů, tedy ty na levém břehu Vltavy, roční náklady klesly asi o 230 korun.

U domácností, kterým je účtována stálá složka ceny podle sjednaného maximálního výkonu a odebírají teplo z pražské teplárenské soustavy (tyto domácnosti jsou na pravém břehu Vltavy), se cena neměnila. U ostatních tarifů vzrostla.