Přídomek fakultní ztratila v Praze od ledna kromě nemocnice na Bulovce i Thomayerova nemocnice. Z původních pěti fakultních nemocnic tak zůstávají v hlavním městě tři, které jsou přímo napojeny na lékařské fakulty.

„Brána do nemocnice byla vždy její dominantou. Odstranění části názvu proto chápu jako součást historie nemocnice, která si zaslouží veřejnou pozornost,“ řekl ředitel nemocnice Petr Zajíc. Technici ze střechy uvolnili šrouby u písmen slova fakultní a pak jednotlivá písmena postupně sundali. Nad vjezdem do areálu tak zbyl nápis Nemocnice Bulovka. „Bulovce sice zmizí slovo fakultní z názvu, na její faktické fungování to však nebude mít vliv,“ doplnil. Pokračovat bude i výuka mediků.

Nemocnici kvůli „odfakultnění“ čekají některé provozní změny. Mluvčí Martin Šalek řekl, že nemocnice musí upravit názvy klinik, přídomek fakultní zmizí z úředních dokumentů, receptů, vývěsních nápisů a webových stránek. Od 1. ledna se už webová adresa změnila na www.bulovka.cz, upraveny jsou i e-mailové adresy nemocničního personálu. Kolik budou úpravy spojené se změnou názvu stát, vedení nemocnice nesdělilo.

Univerzitní zařízení

V Praze od ledna zbývají tři z původních pěti fakultních nemocnic: Všeobecná fakultní nemocnice, nemocnice v Motole a vinohradská nemocnice. Ty se časem mají změnit na univerzitní zařízení a vytvořit páteřní síť pražského zdravotnictví. O Bulovku a Thomayerovu nemocnici má zájem Praha. Buď zůstanou státní, nebo se z nich stanou městské nemocnice. Ředitel nemocnice dnes uvedl, že o tom musí rozhodnout zastupitelé.

Bulovka má velké AIDS centrum, infekční kliniku vybavenou pro léčbu nejtěžších nákaz či úspěšnou plastickou chirurgii. V Thomayerově nemocnici, kde už slovo fakultní u vchodu také odstranili, je známá onkologie či špičkové centrum dětské traumatologie.

Síť zařízení ústavní péče v hlavním městě tvoří 27 nemocnic se zhruba 10.000 lůžky, z nich šest nemocnic následné péče, dále 16 odborných léčebných ústavů, 3780 samostatných ambulantních zařízení a 310 lékáren včetně odloučených pracovišť. Specializované obory poskytují péči pacientům z celé republiky. Celkem je v Praze 4225 zdravotnických zařízení, ve kterých pracuje v přepočtu na celé úvazky 9200 lékařů a zubařů a 19.550 odborných zdravotnických pracovníků.

Zdroj: Youtube

Čtěte také: Bulovka nacvičovala odstranění slova 'fakultní'