Není před nimi úniku. V prvním okamžiku nemocný v paměti pátrá po tom, jaké jídlo snědl, které zprvu považuje za příčinu akutního zvracení.

Později, když se po několika dnech řetězově nakazí celá rodina i nejbližší okolí nemocného, je jasno. Příčinou není „zkažené jídlo,“ ale infekce. „Akutní střevní průjmy a zvracení způsobují různé druhy virů. Zvláště s končící zimou je jejich výskyt velmi častý,“ potvrdila Deníku Zdeňka Jágrová, vedoucí protiepidemického oddělení Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Virové infekce zažívání jsou podle ní těžko odhalitelné, protože lidé většinou lékaře nevyhledají a nekontaktují ani hygienickou stanici či infekční oddělení.

„Nákaza trvá krátce, je ale velmi nepříjemná,“ sdělila primářka infekčního oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová a shodně s Jágrovou dodala, že nynější období je pro šíření onemocnění typické.

Obrana neexistuje

Virová onemocnění trávicí soustavy s blížícím se začátkem jara nahrazují bakteriální infekci. Velké městská aglomerace, dopravní prostředky plné cestujících, pracoviště s takzvanými open spacy, tedy obřími místnostmi, kde nejsou zaměstnanci odděleni ani příčkami, jsou tou nejlepší živnou půdou pro šíření virů. Obrana před nákazou podle oborníků na hygienu skoro neexistuje. „Prevence není žádná, samozřejmě obecně jako u každého onemocnění platí mýt si ruce. Záleží pochopitelně také na odolnosti každého jedince. Ale pokud se infekce vyskytne například v rodině, je skoro jisté, že se vystřídá u všech jejích členů,“ uvedla Jágrová.

Slova pražské hygieničky může potvrdit i Marie Zachová z Prahy 5. S osmiměsíční dcerkou vyrazila na víkend s kamarády do jižních Čech. „Přijeli jsme v pátek a sešlo se nás celkem i s dětmi asi patnáct. Zprvu byli všichni zdraví, v neděli těsně před odjezdem propuklo onemocnění u dvou lidí a do večera se přidali další tři účastníci,“ popsala svoji zkušenost Marie Zachová s tím, že cesta z Jindřichohradecka do Prahy pak trvala místo dvou hodin tři a půl kvůli nutným „vyprazdňovacím“ zastávkám.

„Nakonec jsme vypátrali, že jedna kamarádka měla něco podobného tři dny před odjezdem na prodloužený víkend. Jenže nejspíš netušila, že i když už u sebe známky onemocnění nepociťovala, mohla ještě někoho nakazit,“ dodala. Po návratu do Prahy se zjistilo, že z celkem patnáctičlenné skupinky zůstali průjmem a zvracením nedotčeni tři lidé.

Mezi projevy nepříjemného onemocnění patří křeče v žaludku, zvracení, průjem, stavy na omdlení a výrazná bolest hlavy. Lékaři doporučují dietu, klid na lůžku a zvýšený příjem tekutin.

Podle odborníků na epidemiologii zákeřnost onemocnění spočívá v tom, že virus je v jedinci schopný přežít i týden. „Dotyčný si myslí, že mu už nic není, ale nákazu šíří vesele dál,“dodala Jágrová.

Odbornice na infekční onemocnění Zdeňka Jágrová řekla Deníku: Průjmy a zvracení ohrožují hlavně malé děti
Pozor na úbytek tekutin, varuje hygienička


Podle vedoucí protiepidemického oddělení Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňky Jágrové je největší komplikací virové infekce dehydratace organismu.

U koho mohou být virové infekce zažívání nejnebezpečnější?
Obecně platí, že hlavně u malých dětí. Velmi rychle totiž dochází k úbytku tekutiny v těle, a tedy dehydrataci organismu. V krajních případech musejí být děti hospitalizované v nemocnicích na infekčních odděleních a napojeny na infúze.

Proč se infekce šíří tak rychle?
Proto, že je virového původu. Šíří se kapénkově, tedy vzduchem, do něhož se uvolňují viry právě při zvracení a průjmech. Původem mohou být různé druhy virů, jak rotaviry, tak například adenoviry.

Jak se onemocnění projevuje?
Nejčastější je zvracení a průjem, k tomu se přidávají křeče v břiše, pocit plného žaludku, bolesti hlavy způsobené zejména nedostatkem tekutin. Ve většině případů se dostaví malátnost, zřídka jsou komplikacemi teploty.

Je možné se nákaze nějak ubránit?
Kojenci mohou být očkováni proti rotavirové infekci. U dospělých záleží na imunitě. Někteří jedinci vydrží odolávat nemoci tři až čtyři dny. Nakonec ale podlehnou všichni. Obecně platí dodržovat osobní hygienu, úzkostlivě si mýt ruce, a pokud se v rodině infekce vyskytne, nepřijímat návštěvy. Virus v těle vydrží, i když příznaky nemoci už zmizí. Viry jsou odolné, takže někdy v těle přetrvají týden, ale výjimkou není ani delší doba.